Povežimo se

Gastro

Roštilj – Panceta

Panceta je šarena slanina. U talijanskoj pokrajini Toskani sa glavnim gradom Firencom svježa panceta se puno koristi na roštilju. Oni imaju jedan svoj posebni recept koji ne bi smio biti daleko od nas, niti nam biti stran. Veoma je jednostavan i zato ga predlažem, a sam sam ga i isprobao.

Naime, uzme se oveći komad pancete svojih dvadeset do dvadeset i pet centimetara. Odstrani se koža i donji masni dio uz nju tako da ostane samo onaj posniji-crveniji dio. Ne odstranjujemo rebra.

Lijepo se rastegne na kuhinjski stol ili dasku pa se polako utrljava crni vinski ocat ili ako vam je pri ruci mirisni balzamski bosiljkov ocat. Kada smo utrljali, odnosno, dobro namazali octom stavljamo na užareni roštilj sve u jednom komadu.

Poslije kojih pet minuta okrenemo pancetu i posolimo je po volji jer je sada ste strane otekla ona beskorisna voda. To ćemo jednako uraditi i sa drugom stranom poslije drugih pet minuta.

Poslije ostavimo još desetak minuta ili manje, ako panceta nije suviše debela i nosimo stolu. Preko dvadeset minuta ne bi se trebalo držati na roštilju.

Sada ovako lijepo pečeno i mirisno meso režemo uzduž rebara i serviramo na zajednički pladanj uz mladi luk, kapulu ili različite kisele salate koje se uzimaju rukom. Kažem «koje se uzimaju rukom» jer se ovako i ovo pripremljeno svinjsko meso redovito jede rukama, zato se traži i prikladna salata. Jednako je i s pićem! Bukara ili boca, svejedno!

Ovo je sve vikend hrana koja dobro s dobrom kapljicom ide i u obiteljskom domu i prostoru.

rostilj panceta Dom2

«Otkriće jednoga novoga jela po ukusu okupljenih je važnije nego otkriće jedne nove zvijezde».(Brillat – Savarin)

«Kada se oženiš sretan si jedan dan, a kada zakolješ u jesen svinju sretan si cijelu zimu» (firentinska). Nije baš tako, ali se hoće naglasiti važnost svinjskoga mesa u obiteljskoj prehrani.

Masnoća svinjskoga mesa

Svako svinjsko meso, osim onoga za roštilj, radi njegove prevelike masnoće i samim tim štetnosti za naš organizam, bi trebalo prije konačne pripreme malo popirjati na tavi, da iz njega izađe prekomjerna masnoća. Primjerice ako ćemo pripremati umak za tjesteninu onda izrežemo meso na onolike komade ili komadiće kolike ćemo stavljati u umak. Te komade stavimo na vruću tavu i pirjamo samo nekoliko minuta i odmah se uvjerimo koliku bismo mi masnoću, i to nevidljivu, poslužili i blagovali.

Ovako jednako možemo raditi i sa mesom koje pripremamo za gulaš. Ovdje onda ima jedna druga prednost, a to je: kada se ovako uradi s mesom i kada se oslobodimo suvišne masnoće, onda u naš jelovnik može ići i bilo koji dio mesa, a ne samo vrat, plećka ili but. Uz ovakav postupak dobro dođu i svi drugi dijelovi mesa kao rebra, okrajci karea i sl. Paziti da se meso previše ne prepeče pa onda ne bude dobro za drugo jelo.

Imajte na umu da jedan kokošji batak pod kožom ima mnogo više masnoće nego svinjska kremenadla ili kare. Stoga nikada ne omalovažavati meso, već znati sa svakim mesom postupati onako kako odgovara da se ne ostvari ona narodna da nije Neretvanska voda kriva što još ima toliko nečistoće, prljavštine kod čovjeka. Uzmi, dakle, vodu, a to znači pogledaj propis i to ne samo ovdje…

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice