Gastro
Riblja juha ili čorba – morska ili riječna
Riblja juha ili riblja čorba, slično a ne isto, je i jesu veoma korisna i lijepa jela. Brzo i jednostavno se spravljaju i daju dojam velikog kuhinjskog umijeća, a to, pak nije tako.
Juha je ako je jednostavnije i sa samim ribljim mesom, a čorba je ako ribljem mesu dodamo tjesteninu, grašak ili rižu ili pak što drugo.
Bilo koju vrstu ribe, riječnu, morsku, jezersku ili iz naših rječica, stavimo kuhati u manje vode. Kada riba dobro kuha kojih pet minuta, izvadimo ribu u drugu posudu i prelijmo je hladnom vodom da dugo ne čekamo da se ohladi, ali ne previše jer tu istu vodu ćemo vratiti u juhu. Skinemo ribu s kostiju i vratimo ju u vodu koja kuha.
Dodajemo začine celera ili peršina, rajčice, lovora, list kadulje, sol, papar ili feferon po volji, ali može i kocka juhe danas, a prije toga nije ni bilo, te ostavimo kuhati ribu još nekoliko minuta da se začini sjedine.
Odlučimo koju tjesteninu ili što drugo ćemo staviti u juhu ili čorbi, odnosno, odlučimo hoćemo li kuhati juhu ili čorbu i tako se ponašamo. Riži treba malo više od 15 minuta, a tjestenine imaju svoje propisano vrijeme i toga se držati.
Osnovno je paziti da se ne stavi previše začina jer se bojimo da nam sustolnici ne jedu zbog jakoga mirisa i okusa ribe. Ne bojati se više puta oprobati. Svježi celer ili mesliđen-bosiljak lako pobijede onaj najoštriji miris ribe u juhi ili čorbi.
Dakle ovo vrijedi za sve vrste riba: morskih, riječnih, jezerskih ili iz naših rječica i potoka. Ja sam do sada, koliko znam spravljao od grdobine, škrpine, lubina, brancina, ugora, mola, svježega bakalara ili oslića smrznutoga što je jedna te ista vrsta ribe, šarana, smuđa, pastrve, cinkve, podbile, oštruljka, a tako jednako i za brudete.
Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA
Autor knjige: Fra Franjo Mabić
Gastro
Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način
Uskrsna tradicija na drugačiji način.
Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.
Kuhana šunka pečena u kruhu
Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke - otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje (za premazivanje)
Recept za ukusnu pašticadu s njokima
Postupak pripreme:
1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer.
3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min
5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena!
Neobična pita od sira i mladog luka
6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!
7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo!
8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi!
9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora)
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi
Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.
Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli
Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm svježeg đumbira
1 štapić cimeta
Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).
Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja
Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).
Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja.
Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!
Gastro
Ljubavni napitak za romantičnu večeru
Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te sok od limuna i šećera.
Sastojci i upute
Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo.
Nakon toga dodajemo led u shaker.
U shaker zatim dodajemo:
30 ml gina
30 mililitara teranina
30 mililitara soka od limuna
30 mililitara šećernog sirupa
I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo.
Dodajemo mineralne vode
I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom.
Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci.
Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.
Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija.
Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.
You must be logged in to post a comment Login