Gastro
Pečena paprika
Ovo je veoma lijep i koristan prilog. Posve je jednostavan. Dobro se operu i posuše paprike. Treba pripaziti da budu zdrave.

Zatim se namaže pleh uljem i paprike posole i malo premažu uljem. U zagrijanoj pećnici će ostati najmanje sat vremena. U sredini pečenja se može vilicom i nožićem napraviti rupica na svakoj, ako su ucijelo, da nam kasnije bolje stane na njih začin.
Prije nego ih izvadimo iz pećnice, stavi se na njih isjeckan ili satrven češnjak i ostavi dvije – tri minute. Jelo je dobilo jedan lijepi miris i spremno je za stol.
Ovo jelo malo drukčije pripremljeno može se ostaviti u zamrzivač. Paprika se dobro opere i očisti, zatim se peče na vrelom ulju i potom, kada se malo ohladi, oguli se kožica s nje. Potom se slaže u vrećice za hladnjak. Kada je želite jesti, onda je lijepo odmrznete na prirodan način, zatim uzmete onoliko koliko vam treba, malo zauljite i pospete s malo češnjaka. Kao takva može služiti ili kao prilog ili kao dobra zimska salata.
Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi
Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Rijetki je odbijaju, a većina bez nje ne može zamisliti dan. U blagdansko vrijeme neizostavan je sastojak kolača, no u svojim početcima čokolada nije bila tako slatka.
Povijest čokolade

Poznata je od davnina, 2000 godina prije Krista počela se koristiti na području današnje Središnje Amerike, dok su je Maje i Asteci koristili još i ranije.
S gorkom čokoladom u tekućem obliku upoznali su se došljaci nakon otkrića Amerike, a s dolaskom na europske dvorove ne samo da se zasladila, već se i dugi niz godina skrivala od običnog puka.
Ispijanje čokolade tako je bio ritual na dvoru u 17. i 18. stoljeću. Šalice su čak dobile poseban dizajn kako bi spriječile prevrtanje i prolijevanje čokolade, govori Marko Španjol, kustos u Muzeju čokolade.

Da bi se spriječilo namakanje stiliziranih brkova, zaglađenih voskom u omiljenom napitku, u viktorijansko doba šalica je dobila, na radost većine muškaraca toga doba, i zaštitu za brkove.

Koliko je čokolada bila ekskluzivna govori i podatak da se u vrijeme renesanse u Toscani recepte za nju povjeravalo samo liječnicima. Tek nakon smrti liječnika taj recept je otkriven, a radilo se o čokoladnom napitku s jasminom. Pripremao se čak 14 dana, a među ostalim, sadržavao je crni amber. Sastojak koji se inače koristi u industriji parfema.

Nakon industrijske revolucije kada čokolada poprima svoj danas karakterističan oblik kreće svjetska pomama za njom. Nevjerojatnim oblicima za kojima su ludi odrasli i djeca doprinio je i jedan film.
Tajna dobre čokolade
Tamna, mliječna, bijela i posljednja Rubi – tajna dobre čokolade je u kvalitetnim sastojcima i pravilnim omjerima. “Kvalitetne čokolade je vrlo jednostavno prepoznati. To su čokolade koje imaju visok udio kakao mase i to su čokolade koje nemaju toliko drugih dodataka, imaju svoju prirodnu masnoću, tj. kakao maslac u sebi”, naglasio je Španjol.

Svatko ima svoga favorita. Neki kažu da su osjećaj topljenja čokolade na jeziku i puls koji zbog svog psihoaktivnog učinka podigne, bolji od poljupca. Budući da pomaže u lučenju hormona sreće, i u vremenima kada je poljubaca manje, vjerujemo da je na vašem stolu bar jedna slastica koja sadrži ovu omiljenu namirnicu.
Gastro
Ovog Badnjaka poslužite paštetu od bakalara

Mnogima će se na blagdanskoj trpezi ovog Badnjaka naći bakalar, riba koja je postala simbolom božićnih blagdana. Može ga se pripremiti na razne načine, a mi smo vama odlučili podijeliti onaj najjednostavniji. Ovako pripremljena pašteta od bakalara mnogima će biti vrlo ukusan zalogaj za pauze u kićenju božićnog drvca.
Sastojci
- bakalar
- maslinovo ulje
- sol
- kiselo povrće (krastavci, kapari, artičoke, patlidžani…)
- limun
Priprema
Kuhani bakalar dobro mikserom usitniti da uistinu izgleda kao i druge riblje ili mesne paštete.
U ovu samljevenu masu dodati najprije maslinovo ulje i sol koliko je potrebni prema količini mljevenoga bakalara.
Promiješati i dodati kiselo povrće. Dobro je uvijek staviti malo papra ili feferona i majoneze.
Dodati limunovog soka.
Ujednačiti sve miksanjem i miješanjem.
Na tanjurićima za predjelo poslužiti lijepo dekoriranu paštetu od bakalar.