Povežimo se

Gastro

Fazan

Fazan se može pripremati kako kaže «Roko» na milijun malih načina. Počnite sa juhom, s najjednostavnijim.

Za ovo treba stariji fazan jer po tradiciji «vecchia gallina fa buon brodo» stara kokoš daje dobru juhu. Stariji nisu baš preporučivi za pečenje ili pirjanje, ali ovdje dobro dođu.

Morat ćete ga poslije kako ste ga očistili i sredili izrezati na osrednje komade i malo ga popirjati na vrelom maslacu, zatim dodati sve začine koje mislite staviti i nadodati poslije toga vode koliko vam treba juhe. Odabrati ćete tjesteninu ili pripremiti jaja za juhu i pošto izvadite kuhano meso, procijedite juhu, nadodajte onu kuhanu mrkvu – izrezanu sa jajima ili tjesteninom, već što ste odabrali. Neka se to dokuha, a vi već imate juhu i kuhanoga fazana, pa sada razmišljajte i o salati kao i prilogu.

Možete fazana jednostavno puniti, vidjeli ste gore, kao pile ili ga puniti jabukama, kestenom, teletinom zajedno sa gljivama i pancetom, samim gljivama, ili ga peći ispod peke kao teletinu ili pak na rižoto kao i piletinu, a ne zaboravite da se od fazana dade napraviti najfamozniji umak. Zato bih još jednom rekao i ponovio, ako ste dobili fazana ne odlučujte se prebrzo što s njime. Bit će vam žao ako ga upropastite.

Uz ovakvo bogatstvo neće biti teško ni probrati kakvo pitkije vino ili ako se nekome posreći domaće pivo. I fazani žedne!

Kada vam dođe fazan u kuhinju, budite zadovoljni. Ostavite ga, lijepo pospremite i čekajte svečanu prigodu. Nemojte ga za bilo što pokvariti, bit će vam žao. Od njega možete napraviti par dobrih svečarskih jela. Jednako je dobar punjeni i pečeni, bilo u foliji bilo kao ostala perad.

Dobar je i ako ga samo kuhate na juhu kao i svaku drugu perad.

Ništa manje nije dobar ako od njega pravite lovački umak na divljač, ali jednako možete dobiti lijepu juhu od njega i opet ga ispeći na ulju ili na maslacu s lučnicom.

Vaše je odlučiti se i započeti.

Ako ćete na jedan od tri načina pripremanja jarebice, pogledajte tamo, a ako ćete ga puniti, onda pripremite iznutrice – jetricu i želudac. Oprane u octu i sitno rezane pomiješajte s krušnim mrvicama, celerom, peršinom, malo soli, vegete, mrkve i jednim jajetom, te vina i koricu limuna. Ne zaboravite dodati malo pršuta ili pancete u ovaj sastav kao i gljiva koje vam se nađu pri ruci u kuhinji. To sve lijepo zamijesite, malo popirjajte i stavite unutra u fazana. Zašijte kuhinjskim koncem a može i samo čačkalicama.

Izvana namažite fazana uljem, solju i vegetom. Pospite ga celerom i peršinom. Ne zaboravite pleh namazati uljem, bez obzira hoćete li ga peći u foliji ili onako kao i druga mesa.

Ako ga pečete u foliji, dobro foliju zatvorite, jer to je kao kad se peče ispod peke. Samo zadnjih petnaestak minuta otvorite dobro foliju ili je raskinite da meso dobije lijepu žućkastu boju pečenja.

Najljepši prilog je pečeni krumpir na kockice, malo posuh, ne mastan, ali da se osjeti ruzmarin. Vino se ne može zaboraviti.

 

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Voće i povrće iz vrta koje morate oprati prije kuhanja ili jela

Perete li gljive i začine koje ste ubrali prije obroka?

Ovo voće i povrće iz vrta često ne peremo prije jela, a postoje jaki razlozi zašto bismo trebali. Preskačemo tako pranje povrća i voća kako bismo što prije napravili ručak ili mislimo kako će u doticaju s vodom namirnica promijeniti teksturu… Pitanje je i zašto oprati voće ako ćemo oguliti koru? Zašto moramo oprati kivi i gljive, otkrivamo u nastavku teksta.

Spomenimo samo da je važno prije pranja namirnica dobro oprati ruke, ukloniti sva udubljena i trule dijelove iz voća i povrća te ih nježno oprati vodom. Ako se radi o namirnici čija kora je tvrda, onda koristite četku namijenjenu isključivo za čišćenje voća i povrća.

Začini iz vrta

Svježe ubrani začini, poput bosiljka i peršina, koje ste uzgajali na prozoru sigurno su lijep prizor koji uz to savršeno miriše i dodaje okuse jelima, ali samo zato što stoje u vašoj kuhinji,ne znači da su čisti.

Kućna prašina ili posjet insekata mogu ostaviti trag na biljci pa je ipak potrebno dobro ih oprati pod mlazom hladne vode. Nakon toga ih jednostavno otresite ili obrišite papirnatim ručnikom.

Dinje

I dinje rastu iznad zemlje, a debela kora ih štiti od mikroorganizama i prljavštine. Ako dinju ne operete prije konzumacije, lako će se sva prljavština i bakterije s kore prenijeti u meso dinje i to putem noža kada ju režete.

Kako oprati dinju? Jednostavno je prije rezanja ju isperite hladnom vodom, a možete i prati četkom.

Smanjuje stres i troši kalorije – vrtlarenje je odlično za vaše zdravlje

Gljive

Puno nas vjeruje u mit da se gljive ne bi trebale prati jer će upiti tekućinu. Ali to nije istina jer se one sastoje uglavnom od vode, pa će upiti jako male količine. Kako mogu biti prljave od zemlje iz koje rastu, nježno uklonite svu prljavštinu s njih i stavite u posudu s vodom. Nježno ih trljajte rukama i prebacite na čistu krpu da se osuše.

Zelena salata

Kada se zeleno lisnato povrće kuha, vrela voda će uništiti sve mikroorganizme koji se u listovima skrivaju. Ako kako zelenu salatu termički ne obrađujemo, ipak ju je potrebno oprati prije jela. Ako salatu stavljate u sendvič ili ćete napraviti prilog, odvojite listove i svaki isperite pod mlazom hladne vode te ostavite da se ocijedi.

Najbolja kombinacija biljaka u sadnji za brži rast i zdraviji vrt

Kivi

Možda niste znali, ali sve se češće savjetuje da kora ove voćke ne guli nego jede, jer sadrži jako puno vlakana i vitamina C. Ako odlučite ostaviti koru, potrebno ju je očistiti ispod hladne vode te obrisati papirom kako biste uklonili sve nečistoće i moguće bakterije koje se na njoj nalaze.

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice