Povežimo se

Gastro

Brudet morski (škarpina, grdobina, ugor)

Ove tri morske ribe mogu ići lijepo zajedno i dopunjaju se.

Škarpina nije tako razbaciva s kostima i može se kuhati da se kasnije pri jelu kosti mogu kontrolirati, a od cijele ribe polovicu čini glava. Lako ju je očistiti. Grdobina je slična škarpini, samo što joj ime upućuje na vanjski izgled. Ružna je i ružna, ali je zato ukusna i ukusna. Ugor je morska jegulja po svemu osim po kostima. Ako je mali, pripazite dobro na koščice koje zadaju glavobolju. No, zato, ako imate priliku, kupujte većega, pa makar i po komad, jer se tako oslobađate sitnijih dosadnih kostiju.

Priprema

Priprema je slična kao i kod fiš-paprikaša ili riječnoga brudeta. Jedina razlika je što je obično brudet uvijek blaži jer se ne stavlja feferon ili ljuta paprika, već se stavlja papar, crni ili zeleni u zrnu, pa se tako kasnije može i izbaciti.

Morski brudet Dom2

Dakle, u oveći lonac stavite ulja po volji i čekajte da se zagrije da možete dodati kosani češnjak i nakon njega, tridesetak sekundi, mnogo kosane kapule u kojoj je već rendana mrkva i rajčica, ako je sezona, a ako nije sezona od rajčice, sačekajte i ne stavljajte odmah so(k)s. Kada se to nakon petnaestak minuta sredi, onda dodajte sos od rajčice, pa iza toga kada zapjeni i počne dobivati purpurnu boju, dodajte bijeloga vina po volji, možete čak i više umjesto vode. Poslije toga ne zaboravite lovor (par listova), celer, peršin, klinčiće, bosiljak. Sa solju ne žurite. Za to vam nije nikada kasno. Pri kraju ćete oprobati i soliti, te staviti malo celera da osvježi miris. Za ribu vam je dovoljno pola sata kuhanja na srednjoj temperaturi. Zato ocijenite sami kada ćete u pripremljenu čorbu ubaciti ribu. Ne dopustite da vam se raspadne. Nemojte miješati. Dovoljno je protresti loncem ili ga zavrtjeti. Izgled i boja nisu baš nevažni. Ostavljajte dojam iskusna i stručna kuhara koji vlada svojim područjem.

I ovdje vrijede napomene da se papar, ako ga morate stavljati, samo stavlja u zrnu, te da se lonac nikada ne poklapa i da je miješanje isključeno.

Pivo i sok zaključajte s mnogo katanaca. Servirajte samo vino.

(Moguće su kombinacije i drugih, zapravo, poželjne su kombinacije raznih riba. Ne bojte se, tu nećete pogriješiti.)

Recept iz knjige: FRATARSKA KUHINJA u slici i riječi

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Gastro

Ljubavni napitak za romantičnu večeru

Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te  sok od limuna i šećera. 

Sastojci i upute

Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo. 

Nakon toga dodajemo led u shaker. 

U shaker zatim dodajemo:

30 ml gina 

30 mililitara teranina

30 mililitara soka od limuna

30 mililitara šećernog sirupa

I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo. 

Dodajemo mineralne vode

I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom. 

Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci. 

Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.

Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija. 

Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice