Povežimo se

Gastro

Bakalar

Bakalar je suha riba, danas veoma visoke cijene. Prelazi 50 DEM po kg. Ako nije tako, ne kupujte ga jer to nije pravi bakalar.

On se uvozi iz skandinavskih zemalja, jer se tamo miješaju golfska struja i sjeverna polarna i tu donose mnoštvo planktona kojim se on hrani. Nordijci ga suše i takvoga, vezana u bale, izvoze stoljećima.

Dakle, bakalar nije zamrzavan, što je važno. On ima veoma jak miris koji se širi po kući gdje ga god stavite u zatvoreni prostor. Veoma brzo napuni prostor mirisom da postaje nepodnošljiv, rekao bih kao čovjek koji je pojeo previše češnjaka.

Svemu ovome ima lijeka. Zato sam rekao da je veoma važno znati da bakalar nije zamrzavan, jer jednom zamrzavano jelo nikada ne smije ponovno u zamrzivač. I evo što ja radim redovito;

Čim donesem kući bakalar, a uvijek kupim više da se ne moram svaki put s njim gnjaviti i namirisavati-zatopim sve u veliku posudu s vrućom vodom i pustim da sve prenoći. Ujutro odvojim velike kosti i peraje, bakalar izlomim na komade i stavim u veliku posudu s mnogo vode i ništa više. Pripremim se da puna četiri sata budem tu uz bakalar, a posebno zadnji sat kada treba sve postati gušće, da ne zagori. Sitne koščice ne trebate vaditi jer će se one skuhati kao i u srdele.

 

bakalar dom2

 

Poslije četiri sata kuhanja, kada je sve ujedinjeno i gusto, bez vode, pustite da se sve ohladi. Kada se ohladilo, stavljajte u vrećice, onoliko koliko predviđate da će vam trebati za različita jela od bakalara. Stavite u zamrzivač i nećete više osjetiti onaj miris po kući, ali zato ćete imati pripremljen bakalar onoliko koliko drugom jelu uz njega treba da se skuha ili ispeče.

Naći ćete i drugačijih prijedloga za pripremu bakalara kao onaj koji savjetuje da stoji dva-tri dana u hladnoj vodi poslije toga nakon što ste ga dobro pretukli kuhinjskim batićem, a još k tomu treba nekoliko puta na dan mijenjati vodu. Kada bismo tako dugo mislili na pojedina jela, bili smo išta drugo mogli raditi?!

 

bakalar Dom2

 

Uistinu za bakalar je bitno maslinovo ulje. Ono pomaže kakvoći bakalara, pa na bilo koji način ga spravljali. Maslinovo ulje na vreloj podlozi, zgnječeni češnjak, rajčica i bijelo vino se ne smiju preskočiti. Dobrom bakalaru na bilo koji način ovi sastojci moraju biti domaćini. Sve drugo ako dodate, dobro ste učinili, a ako slučajno preskočite niste puno promašili.

Evo kako se kuha zvani bakalar na lešo.

Odmrznuti bakalar stavimo u hladnu vodu i kuhamo najmanje sat vremena. Dodati ćemo sve one začine što idu u malo mirisnija jela, a to su mrkva, celer, peršin, rajčica, (ne lovor), papar ili feferon po volji i na koncu dodati tjesteninu ili samo krumpir izrezan na kockice.

Kada je to gotovo, imate bakalar lešo i prekrasnu juhu zajedno. Ako predviđate još nešto uz ovo jelo, onda neka ova juha bude paprenija i,naravno, rjeđa.

Kao što se musaka pravi s krumpirom i mesom ili patlidžanom, na isti način se može pripremiti i s bakalarom.

Musaka od bakalara. Krumpir ćete očistiti i oprati (neka vam dugo ne stoji u vodi, jer tako gubi škrob), pa ćete ga lijepo narezati na ploške, kolutiće.

U posudu stavljajte jedan sloj krumpira, jedan sloj bakalara, jedno po drugome. Trebaju barem biti po tri sloja jednoga i tri drugoga. Tako pripremljeno stavite peći u već zagrijanu pećnicu. Ostavite da se peče onoliko koliko je potrebno krumpiru da se ispeče, jer bakalar je već doživio raniju pripremu. Može se dodati i kiselo vrhnje, međutim, ako vam je to prvi put, sačekajte dok se malo uvjerite u kvalitetu jela.

 

 

Recept iz knjige: STARA HERCEGOVAČKA KUHINJA

Autor knjige: Fra Franjo Mabić

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Gastro

Ljubavni napitak za romantičnu večeru

Hrvoje Vukov ugostio je Denisa Vlahovca, koktel majstora koji će nas naučiti pripremati koktel prigodan za svaku romantičnu večeru, osobito one u mjesecu zaljubljenih. Za ovaj ljubavni napitak trebat će vam popularni teranino, gin te  sok od limuna i šećera. 

Sastojci i upute

Prvo dodajemo led u čašu, da čašu ohladimo. 

Nakon toga dodajemo led u shaker. 

U shaker zatim dodajemo:

30 ml gina 

30 mililitara teranina

30 mililitara soka od limuna

30 mililitara šećernog sirupa

I to je to. Zaklopimo shaker. I shakeamo. 

Dodajemo mineralne vode

I sve ćemo završit dekoracijom sa dehidriranom limetom. 

Ako nemamo shaker doma, možemo ovo napraviti ili u čaši ili u bilo kakvoj staklenci. 

Romantično ozračje svakako će dodatno oplemeniti dobar izbor mirisa za dom.

Note s kojima ne možemo pogriješit kad je u pitanju Valentinovo i uopće ovaj period još uvijek znači veljače kao vremena kalendarski i vremenskih prilika vani, mislim da se dobro vezati na čokoladu, na vaniliju, na onako nekakav dobar, dobar kompozicijski dio sa nečim slađim ali dovoljno da ima malo nekakvog odmaka, možda kava recimo je sigurno dobra, dobra kombinacija. 

Desert u obliku srca gotovo da je nezaobilazan dio svake romantične večere. Uz ljubav najčešće biramo kombinaciju čokolade, orašastih plodova i aromatične karamele. Svi ti sastojci podsjećaju na slatki miris zaljubljenosti.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice