Ovaj neobičan projekt pokrenut je na inicijativu para koji je čeznuo za selskim krajolicima Vijetnama u kojima bi smirili um, uzgajali kokoši i bavili se vrtlarstvom. Htjeli su stvoriti mjesto gdje bi se unuci mogli igrati i dolaziti u posjete. Bilo im je važno da njihove kokoši također budu dobro zbrinute pa su organizirali vijetnamski arhitektonski studio pod nazivom Tropical space za projekt kokošinjca u koje se kokoši i pilići neće osjećati kao u kavezu.
izvor : designboom
Tim arhitekata odlučio je stvoriti platforme za skakanje i male ribnjake za piliće, otvorena područja za trčanje i širenje krila. Stvorena je prostor male zajednice za piliće, patke i igranje djece. Konstrukcija kokošinjca je metalni okvir veličine 2x10x2m, koji dimenzijam odgovara i za igru djece.
izvor : designboom
Kada padne mrak kokoši se često penju na viša mjesta, zato su arhitekti stvorili i vertikalnu os kokošinjca koja se sastoji od sustava kutija poveznih vertikalnim „ljestvama“ za penjanje
izvor : designboom
Oko kokošinjca vlasnici planiraju uzgoj bilja koje će stvoriti sjenu kokošima. Sva voda i ostatci se ispuštaju tlo oko kokošinjca i na taj način navodnjavaju i hrane tlo bilju.
Fasadni sustav fantastičnih svojstava, potiče recikliranje građevinskog otpada, povećava učinkovito korištenje postojećih resursa odnosno, povećava mogućnosti korištenja građevinskog otpada.
Prva ECO-SANDWICH® kuća, otvorena 7. rujna 2016., jedna je od dvanaest planiranih tipskih višeobiteljskih kuća s tri stana kao novi stambeni tip unutar programa poticane stanogradnje (POS). Energetskog je razreda A+. Smještena je u Zelenom kvartu grada Koprivnice (Lenišće – Istok).
Foto: Beton Lučko
Prva ECO-SANDWICH® kuća je prva realizacija predgotovljenog ventiliranog fasadnog sustava ECO-SANDWICH®. Projekt ECO-SANDWICH® nastao je kao rezultat suradnje hrvatskih znanstvenih institucija (Građevinski i Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu) i industrije (Beton Lučko d.o.o., Knauf Insulation d.o.o., Eurco d.d.), a odobren je za financiranje u okviru programa Europske unije CIP-EIP-Eco-Innovation 2011. Inovativni proizvod prepoznao je i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je u dijelu sufinancirao projekt.
Foto: Beton Lučko
Ciljevi projekta: su poticanje recikliranja građevinskog otpada, povećati učinkovito korištenje postojećih resursa odnosno, povećati mogućnosti korištenja građevinskog otpada. Promovira se i korištenje toplinsko-izolacijskih materijala na bazi ECOSE® tehnologije, koja ne sadrži štetne tvari poput formaldehida, fenola, pentana, butana i akrila te je za njezinu proizvodnju potrebno do 70 % manje energije nego u slučaju tradicionalne mineralne vune koja koristi veziva na bazi nafte. Dodatno projektom ECO-SANDWICH promiče se primjena predgotovljenih panela kojima se smanjuje ugrađena energija u proizvod, kao i emisije stakleničkih plinova i štetnih nusprodukata iz proizvodnje.
Foto: Beton Lučko
ECO-SANDWICH® panel ima mali koeficijent prolaska topline (U-vrijednost), pri čemu betona s recikliranim agregatom, ima 36% manju toplinsku provodljivost u odnosu na beton izrađen s prirodnim agregatom. Kao toplinska izolacija koristi se mineralna vuna izrađena korištenjem Ecose® tehnologije s prirodnim smolama kao vezivom. Cjelokupni fasadni sustav ECO-SANDWICH je otporan na požar (EI 90), te ga je moguće ponovo iskoristiti i u cijelosti reciklirati.
Foto: Beton Lučko
U usporedbi s drugim
rješenjima koja postoje na tržištu, pretpostavljajući jednaku debljinu
toplinske izolacije, ECO-SANDWICH® zidni paneli imaju povoljnije
karakteristike u pogledu troškova životnog ciklusa i
svojstava, uz istovremeno postizanje znatno manjeg stupnja utjecaja na okoliš.
ECO-SANDWICH® zidni panel je osvojio zlatnu medalju na 63. međunarodnom sajmu inovacijaIINOVA 2014 u Bruxellsu. Na sajmu BAU 2015., ECO-SANDWICH® je bio nominiran za BAU-trend AIT + Xia nagradu kao jedan od deset inovativnih novih proizvoda na sajmu BAU. ECO-SANDWICH® zidni panel predstavljen je i na sajmu inovacija u Genevi o kojem je na sastanku Vijeća za trgovinske aspekte intelektualnog vlasništva (TRIPS) WTO-a dan poseban osvrt od strane veleposlanice SAD-a. Proizvodu ECO-SANDWICH® također je na 38. internacionalnoj izložbi inovacija INOVA (studeni 2013, Zagreb) dobio zlatnu medalju i nagradu INOVA za najbolju ekološku inovaciju. Osim navedenog, nagradu “GREENOVATION 2013” u kategoriji ‘Najbolji team hrvatskog zelenog gospodarstva’ osvojio je konzorcij projekta ECO-SANDWICH® čime dobiva pravo na korištenje oznake “GREEN MARK – SIGN OF EXCELLENCE za izvrsnost u zelenom gospodarstvu.
Foto: Beton Lučko
Prva izvedba ECO-SANDWICH® panela nastala je u suradnji s Agencijom za društveno poticanu stanogradnju grada Koprivnice (APOS), koja je projekt podržavala od samoga početka. Ujedno je projekt ostvaren zahvaljujući i prvoj primjeni održive, inovativne, zelene javne nabave kao modela financiranja u Hrvatskoj.
Foto: Beton Lučko
Prva ECO-SANDWICH®
kuća, prvo je ostvarenje i pilot-projekt kojim se istražuju mogućnosti
primjene sustava. Zbog toga je zgrada kompleksnijeg, razvedenog oblika te
se na kući pojavljuju elementi kao što su konzole, ugaoni prozori, terase,
lođa, balkon, kako bi se kroz projekt i izvedbu riješilo što više
karakterističnih detalja i na taj način stvorilo svojevrsni katalog kvalitetnih
rješenja za buduće primjene.
U ovojnici zgrade ugrađeni su sustavi za mjerenje temperature, relativne vlažnosti i sadržaja vlage za potrebe daljnjeg unapređenja i razvoja ventiliranog fasadnog sustava ECO-SANDWICH®.
U posljednje se vrijeme sve više promovira zeleno gospodarstvo. Ono radi na principima kružne ekonomije koja koristi prirodne resurse tako da ih ostaje i za buduće generacije. Uz to, ne smanjuje se razvoj. Jedan veliki segment koji čini zeleno gospodarstvo je i sve što se događa u prostoru.
Foto: Erick Velasco Farrera
Ovo je prvi nastavak pozitivnih primjera koji vam donosimo u suradnji sa Snježanom Turalijom, konzultanticom za kružnu ekonomiju i održivu gradnju. Pa krenimo odmah na objašnjenje zašto je ova škola zelena.
Foto: Erick Velasco Farrera
Suautor projekta Vedran Pedišić pojašnjava nam detalje: „Ovojnica je maksimalno izolirana, trostruka stakla su ugrađena, fasada je ventilirana, korišteno je 25 cm toplinske izolacije, krov je zelen, prekriven solarnim kolektorima i ono što je bitno, kuća se nalazi u blizini Save tako da koristimo vodu. Solarna elektrana koju imamo na krovu, pored tog zelenog krova, snabdijeva dizalice topline voda – voda tako da je čitav sustav na neki način zatvorena priča.“
Foto: Erick Velasco Farrera
Na krovu ove škole je sunčeva elektrana od 100 kW, grijanje i hlađenje je pasivno, za njega se koristi bunarska voda koja se pumpa iz tla, filtrira, i dogrijava ili dohlađuje po potrebi zgrade. Za taj sustav je kroz školu provučeno oko 85 km cijevi za podno grijanje i hlađenje.
Foto: Erick Velasco Farrera
Voditelj tehničkog održavanja škole Tony Montan pojašnjava nam kako sustav radi: „Mislim da je najbolji primjer kod hlađenja. Voda koju crpimo iz zemlje je na nekih 14 – 16 ˚C cijele godine. Kad je vani 38 ˚C, da bi mi postigli 20 – 21 ˚C unutar zgrade, trebamo hladiti sa hladnijom vodom nego što želimo dostići. Pošto mi crpimo na 16˚C po ljeti, mi tu vodu ne trebamo gotovo ni dohlađivati.“
Foto: Erick Velasco Farrera
Višak energije koji škola proizvede prodaje se u nacionalni energetski sustav. Cijeli se sustav u školi nadzire softverski. Briga o okolišu usađena je u ovu školu od samih početaka.
Foto: Erick Velasco Farrera
„To je dio našeg sustava vrijednosti koji dijelimo sa svima koji dolaze u našu školu. Briga o okolišu, način na koji koristimo energiju, pametni sustavi u zgradi, sve to dijelimo s roditeljima i učenicima. Uz to, učenici se mogu upoznati sa sustavima u našem odjelu održavanja“, kaže nam direktor škole Paul Buckley.
Foto: Erick Velasco Farrera
Škola je dobila priznanje u kategoriji
Green projekti obrazovnog sektora koji dodjeljuje Hrvatski savjet za zelenu
gradnju. Uz to, nagrada je arhitektima stigla i od strane Hrvatske komore
arhitekata za arhitekturu 2018. za najbolje ostvarenje što se tiče arhitekture.
Najamni stan nije lako pretvoriti u dom, a istovremeno zadovoljiti uvjete stanodavaca. U nastavku pročitajte naše savjete kako urediti zidove bez bušenja ijedne rupe.
Ovo su naši savjeti za uređenje zidova najamnog stana:
Izvor : freshome
1. Apliciranje slika na različite površine
Zapravo uopće nije potrebno slike vješati na zidove, možete ih aplicirati na bilo koju površinu. Promotrite svoj stan i razmislite o svim opcijama koje vam se nude, razmislite o postojećim policama i stolovima. U današnje vrijeme nije rijetkost da se slike velikih dimenzija apliciraju i na podove. Ukoliko niste zadovoljni postojećim površinama uvijek možete unijeti u stan neki novi element, kao što su primjerice ukrasne ljestve.
Izvor : freshome
2. Alternativne metode vješanja
Uz malo kreativnog razmišljanja različiti spektar predmeta u stanu mogu postati djelom izložbene dekorativne galerije. Ovo su neke opcije:
Koristite S – kuke i na njih ovjesite slike (ili konopce kao na slici iznad)
Koristite ljepljivu traku
Nabavite ljepljive kuke za zid
Izaberite Velcro ljepljivu traku
Izaberite metodu prema vašim afinitetima i budite kreativni!
Izvor : freshome
3. Promjenjive tapete
Današnje tapete došle su daleko od onih koje su tradicionalno stavljane u dječje sobe. Postale su odličan način za izložiti veliku sliku ili dizajn za relativno malo novaca. Na kraju vašeg boravka u stanu tapetu je jednostavno odlijepiti i vratiti zid u prvobitno stanje.
Kada birate zid za tapetiranje, bitno je odabrati onaj koji nema duboke teksture kako bi plošno lijepljenje bilo što jednostavnije i urednije. Možete se odlučiti za samo jedan akcentni zid ili pak za cijelu prostoriju i prilagoditi prostor sebi.
Izvor : freshome
4. Biljke u prostoru
Ova metoda nije toliko tradicionalna i ne uključuje tipične fotografije, vizualizacije ili slike. Biljke osvježavaju prostor i čine ga vizualno raznolikim i ne zahtijevaju bušenje zidova, ali zahtijevaju brigu. Zadnjih godina biljke postaju sve popularnije u dizajnu interijera.
Za pružanje boljeg korisničkog iskustva i ispravan prikaz sadržaja ova stranica koristi kolačiće. Kolačići su anonimizirani te u svakom trenutku možete kontrolirati i konfigurirati postavke kolačića u vašem Internet pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati OVDJE
Hvala vam na pretplati! Molimo vas da pogledate svoje e-mail na kojem smo vam poslali daljnje upute.