Povežimo se
Škola za nZEB

Arhitektura

Firenca – neodoljiva privlačnost renesansne umjetnosti

U Firenci ne možete ne osjetiti uzvišenost hodajući kamenim ulicama kojima su prije nekoliko stoljeća kročili veliki Dante, Leonardo, Michelangelo, Boccaccio, Donatello, Galilei…

Objavljeno

u

Čak i oni koje ne zanima povijest, s poviješću se moraju susresti posjete li Firencu. Svaki djelić toga grada bremenit je poviješću i priča svoju priču o velikim umjetnicima i utjecajnim plemićima, političkim intrigama i nesmiljenim borbama za moć i prestiž. Ovdje ćete čuti priču o uglednoj obitelji Medici, o tome kako su vladali u krvi, a istodobno podupirali umjetnike, kako su osnovali prve banke i kamatama uvećali svoj imetak.

U Firenci ćete svakako osjetiti uzvišenost hodajući kamenim ulicama kojima su prije nekoliko stoljeća kročili veliki Dante, Leonardo, Michelangelo, Donatello, Boccaccio, Galileo Galilei. Doživljaj kvari jedino to što je morate dijeliti sa stotinama drugih ljudi koji se poput vas tiskaju drevnim firentinskim uličicama, zastajkujući ispred svakoga važnog spomenika, fotografirajući i snimajući sve oko sebe. Jer, grad na obalama rijeke Arno godišnje privuče više od milijun turista, pa je središtem grada nemoguće proći a da se ne probijate kroza zbijene redove revnih turista.

Prepoznatljivom panoramom grada, koju ćete najbolje doživjeti popnete li se na Piazzale Michelangelo, dominira 153 metara duga katedrala Santa Maria del Fiore, koju Firentinci zovu Duomo, i njezina impresivna kupola. Gradnja katedrale počela je krajem 13. st. te je potrajala 170 godina. Projektirao ju je Arnolfo di Cambio, koji je gradio i druge važne firentinske građevine – crkvu Santa Croce i Palazzo Vecchio.

  Firenca Dom2

Rascvjetalo i bogato ukrašeno pročelje od bijelog, zelenog i ružičastog mramora potpuno je dovršena tek u 19. stoljeću. S kupolom, Giottovim tornjem i krstionicom, Duomo je remek-djelo renesansnoga graditeljstva. Kupolu je osmislio genijalni graditelj Brunelleschi, počevši je graditi 1420., a dovršio ju je 16 godina poslije. Kažu da je u kupolu, čiji je unutarnji promjer 41,5 m, ugrađeno 27.000 tona građevinskog materijala, od čega četiri milijuna cigli. Kako bi tako golemu konstrukciju održao bez vanjskih potpornja, Brunelleschi je izumio novu tehniku gradnje. Kupolu čini dvostruka ljuska: lakša, vanjska štiti unutarnju, a učvršćuje ih splet rebara. Unutrašnjost kupole krasi golema freska “Posljednjega suda” Giorgia Vasarija i Federica Zuccarija.

Ulaz u Duomo je besplatan, a za osam eura možete se i popeti na kupolu, dok će vas još šest eura stajati penjanje uza 414 stuba prelijepa Giottova tornja i pogled na Firencu “iz zraka”. Nasuprot Duomu je krstionica sv. Ivana, izgrađena između 11. i 12. st. Njezina troja vrata, a osobito istočna koja je Michelangelo nazvao “Rajskim vratima”, zadivit će vas svojom ljepotom.

Oko katedrale život buja. Turisti, prodavači suvenira, trgovine, restorančići, sladoledarnice, mali električni autobusi koji se lako probijaju kroz središte grada te kao nova turistička atrakcija kočije s upregnutim konjima – na radost gostiju i glasno negodovanje trgovaca kojima posao kvari smrad balege. Piazza della Signoria, nekad glavno političko središte nekadašnje Firentinske Republike, danas je okupljalište turista iz cijelog svijeta.

Firenca Dom2

Na trgu se nalazi gradska vijećnica Palazzo Vecchio iz 13. st., palača građena od smećkastoga kamena u obliku tvrđave. Ispred nje je kip nadvojvode Cosima Medicija, Neptunova fontana te Loggia dei Lanzi, u kojoj su smještene mnoge skulpture, primjerice, “Otmica Sabinjanki”. Oni koji ne uspiju dočekati dugački red za kupnju ulaznice za Galleriju dell’Accademia, gdje se čuva original Michelangelova Davida, ispred palače Vecchio mogu razgledati njegovu vjernu kopiju.

Na trgu je i znamenita Galleria degli Uffizi, jedan od najstarijih i najpoznatijih muzeja na svijetu u kojemu se čuvaju najpoznatija djela talijanskih renesansnih umjetnika – Botticellijevo “Rođenje Venere”, ali i slike Giotta, Leonarda da Vincija, Michelangela, Rafaela, Tiziana, Caravaggia.

Iz Uffizija je Napoleon kao ratni plijen uzeo slavnu Mona Lisu te je držao u svojoj spavaćoj sobi sve dok nije smještena u Louvre. U zgradi muzeja trebali su biti uredi (uffizio) sudaca, no ubrzo su se ondje počela čuvati umjetnička blaga obitelji Medici. Iz Uffizija vodi Corridoio Vasariano, prolaz prema palači Pitti, drugoj rezidenciji Medicija. Ono što je Uffizi za slikarstvo, Nacionalni je muzej Il Bargello za skulpture. Muzej je smješten u zgradi iz 1255., jednoj od najstarijih zgrada u Firenci, a u njemu se čuvaju djela Brunelleschija, Michelangela, Cellinija, Donatella…

Poklonici velikoga pjesnika Dantea ne propuštaju posjetiti njegovu rodnu kuću i obližnju kapelicu u kojoj se divio svojoj Beatrice. Na malenom su trgu ispred Danteove kuće njegovi poklonici prepoznali Danteov lik u šarama kamene ulične ploče. Turiste ondje dočekuje i Danteov obožavatelj koji zna napamet cijelu “Božanstvenu komediju”. Okrenite bilo koju stranicu u knjizi, recite mu nekoliko prvih riječi i taj će ljubitelj Dantea odrecitirati cijelo poglavlje.

Firenca Dom2

Od 11 firentinskih mostova najslikovitiji je i najstariji most Ponte Vecchio ili stari most, jedini koji je ostao pošteđen u nacističkom bombardiranju. Na mostu su u 14. stoljeću izgrađene, a poslije dograđivane, slikovite kućice u kojima su danas zlatarnice i draguljarnice.

Nakit koji se ondje izrađuje vrhunski je umjetnički i obrtnički oblikovan te je na velikoj cijeni. Navodno je baš na tome mostu nastao i pojam bankrota. U renesansno doba trgovcu koji bi zapao u dugove vojnici bi razbili klupu na kojoj je prodavao robu (bancorotto ili razbijena klupa). No, most privlači i zaljubljene, koji svoja imena i ljubavne zavjete zaključavaju lokotima na ogradama i sigurnosnim lancima uz cestu, a ključ bacaju u rijeku Arno. Na južnoj strani rijeke Arno naići ćete na palaču Pitti, izgrađenu u 15. stoljeću.

Tu veličanstvenu palaču podigla je obitelj Pitti, nastojeći se suprotstaviti obitelji Medici. No, oni su je kupili, proširili i pretvorili u svoju rezidenciju. Za svoje su uživanje uredili i prekrasne vrtove Boboli s drvoredima, skulpturama i fontanama. Palača ima 140 prostorija, pa su u njoj smješteni mnogi muzeji i galerije, među kojima i Muzej porculana, Muzej kočija, Muzej srebra i drugi.

Tu su još i crkva Santa Croce, u kojoj su grobnice Michelangela i Galilea, Giottove freske te stara škola za preradu kože, zatim bazilika Santa Maria Novella, poznata po kapelicama te gotičkim i ranorenesansnim freskama, bazilika San Lorenzo s kapelicom obitelji Medici, Donatellovom propovjedaonicom i Michelangelovim stubama… Ni nekoliko dana neće biti dovoljno za razgledavanje svih znamenitosti toga grada umjetnosti, a bilo bi dobro odvojiti i malo vremena za posjet pitomim toskanskim brežuljcima koji će vam otkriti zašto baš u Toskani mnoge poznate osobe kupuju vile za odmor.

 

Napisala: Mirela Drkulec Miletić

Foto: Tomislav Miletić

 

Arhitektura

Studentski dom u Varaždinu – dom koji ima sve

Studentski dom i restoran u Varaždinu imaju sve. Solarni kolektori na krovu proizvode električnu energiju i za okolne zgrade. Kišnicom se navodnjava okoliš, a koristi se i kao tehnološka voda.

Objavljeno

u

Autor

studentski-dom-vz-domnakvadrat

Nekada austrougarska vojarna, a danas dom za varaždinske studente. Domu je trebalo više kreveta pa su, kod osmišljavanja projekta, Sveučilište u Zagrebu i Studentski centar Varaždin u suradnji s lokalnom zajednicom i ministarstvima pred sebe stavili izazovan zadatak. A to je da naprave suvremeni kompleks za buduće generacije. Sudeći prema viđenom, u tome su i uspjeli. Kako objašnjava jedan od projektanata, riječ je kontekstualnoj arhitekturi gdje je nova kuća svojevrsna interpretacija onoga što već postoji na lokaciji.

Vedran Pedišić, dipl.ing.arh. usporedio je dvije građevine:”S jedne strane imamo pruge interpretirane između nivoa etaža, s druge strane imamo i element tih vijenaca koji se nalaze na starijoj građevini. Stara građevina ima kose krovove, a nova ravne. Međutim, na spoju između objekata imamo lagano uzmicanje prema natrag, tj. svojevrsni dijalog između dva objekta.”

Studentski restoran

Osim nove i stare zgrade doma, cijeloj je priči dodan i restoran. Kako je ta zgrada u komunikaciji sa starim i modernim, njezina je vanjština, ali isto tako i unutrašnjost obogaćena drvenim oblogama. Tog se zadatka prihvatila tvrtka Kalcer koja ima tridesetogodišnje iskustvo sa spuštenim i akustičnim stropovima, ali i raznim zidnim oblogama.

Energetski učinkovit

Krov restorana, kao i novog studentskog doma krije pravu solarnu elektranu. “Imamo solarne kolektore koji stvaraju struju, struja snabdijeva dizalice topline, na taj smo način riješili grijanje i hlađenje objekta. Dok se kišnica koristi za ispiranje wc školjki i za navodnjavanje zelenih površina u kompleksu”, objašnjava Pedišić.

solarne-celije-sc-varazdin-domnakvadrat

Sustav ACO Monoblock korišten je ispred garaže i štiti je od poplave, s obzirom na to da se nalazi na najnižoj točki objekta. Uz to, sustav ima veliku nosivost, garantira siguran i dugotrajan promet preko njega, te ima veliku hidrauličku moć za odvodnju vode.

aco-monoblock-garaza-domnakvadrat

Garaža je opremljena s dva punjača za električne automobile. Za to se koristi struja iz vlastite proizvodnje.  Novi dom isto tako strujom opskrbljuje staru zgradu.

punjaci-za-aute-garaza-domnakvadrat

“Ušteda je ogromna, objekti su jako različiti i po kapacitetu pa se ne mogu uspoređivati, ali kad to svedemo na nekakav ležaj ako ogovorimo o domovima, dakle, mi imamo 2 – 3 puta manje troškove, manji su troškovi na jednom objektu koji ima 600 kreveta, nego u objektu koji ima 286”, kaže ravnatelj Studentskog centra Varaždin Nenad Milijaš.

nenad-milijas-sc-varazdin-domnakvadrat

Dom koji ima sve

Ovaj dom, osim studentskih soba, studentima daje i cijeli niz dodatnih sadržaja. Imaju spremište za bicikle, besplatnu praonicu rublja, ambulantu, prostor studentskog kluba, ali i sprave za vježbanje na otvorenom. Izvrstan je to primjer projekta za mnoge koji dolaze učiti iz njega.

Valja još napomenuti da je projekt u visokom postotku financiran sredstvima iz Europskih fondova.

studentski-centar-varazdin-trg-domnakvadrat
aco 300x100
Nastavite čitati

Arhitektura

Stara vura – povijesnom prostoru udahnut novi život

Interijer restorana Stara vura je sinergija povijesne gradnje i modernističkih elemenata i primjer aktivne zaštite povijesnih građevina.

Objavljeno

u

Autor

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat

Gornji grad

Ljepote zagrebačkog Gornjeg grada i danas oduzimaju dah brojnim građanima i posjetiteljima. Da mogu govoriti, zidovi starih građevina ispričali bi nam mnoge tajne. Zato, u modernim vremenima, imaju svoje glasnogovornike koji ne dopuštaju da se povijest zaboravi.

gornji-grad-zagreb-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Kroz povijest ovog dijela grada proveo nas je gospodin Aleksandar Bašić, diplomirani inženjer arhitekture.

stara-vura-kompleks-bivseg-samostana-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

1647. tadašnji magistrat Grada Zagreba odobrio je časnim sestrama Klarisama gradnju samostana. Samostan je omeđen srednjovjekovnim obrambenim zidom na sjeveroistoku, a na zapadu ulicom na čijem vrhu se nalazi Popov toranj – utvrda koja je u 13. stoljeću bila u vlasništvu zagrebačkog biskupa zbog kojeg se u narodu i ustalio ovaj naziv.

ulaz-u-staru-vuru-opaticka-ulica-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Zanimljivo je da je u vrijeme kada se gradio samostan, do njegova ukinuća, prema današnjoj Opatičkoj ulici postojao dio koji je spajao tri krila. I tu se nalazio hodnik koji je povezivao ta tri krila, a prema ulici nije imao prozore, jer je red bio vrlo strog i onda su ti prozori oslikani na donjoj etaži. Kasnije su probijeni drugi otvori, međutim, zanimljivo je da u originalnom nacrtu tih prozora nema i nisu bili.“, ističe arhitekt Bašić.

Stara vura kao primjer aktivne zaštite povijesnih građevina

Prozori nisu jedini koji su se počeli otvarati. Cijeli kompleks otvorio se građanima. Na vrhu Popova tornja od 1903. građani i posjetitelji mogu uživati u prekrasnom pogledu u nebo u Zvjezdarnici. A samostanska zgrada, koja je doživjela dosta preinaka u 19. stoljeću, obogatila je kulturnu i ugostiteljsku ponudu grada.

popov-toranj-zvjezdarnica-gornji-grad-zagreb-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U atriju nekadašnje zgrade samostana, koja je danas u funkciji Muzeja Grada Zagreba, nalazi se i restoran Stara vura.

dvoriste-stara-vura-muzej-grada-zagreba-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U unutrašnjosti restorana, osim savršenog spajanja okusa, spojio se i moderni dizajn sa starom arhitekturom. Zaštita povijesnih građevina pokazala se najboljom kad je aktivna – što znači da građevine imaju sadržaje koji će omogućiti njihovo redovito održavanje.

stara-vura-unutrasnjost-restorana-stare-cigle-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Prema arhitektu Barišiću, prostor restorana Stara vura prikazuje uspješnu mogućnost doživljaja povijesnog trenutka u jednom suvremenom ambijentu. Kameni blokovi kao temeljno ziđe za gradnju samostana, svodovi od opeke i žbuka skinuta sa zidova za bolji doživljaj građevinskih struktura oplemenjeni su modernim i funkcionalnim elementima. Prije svega, rasvjetom.

unutrasnjost-stara-vura-rasvjeta-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Svjetlost u ovaj podrumski prostor unijela su ogledala postavljena na svodovima i zidovima, a za dašak luksuza zaslužan je odabir baršunastih stolaca i biljaka. Poseban pečat i intimnost ovom interijeru daje kutak s klavirom i udobnom sofom.

stara-vura-klavir-i-zid-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Za one koji vole boraviti na otvorenom tu je i terasa. Uz čašu dobrog vina i zalogaj rade se najbolji planovi. A planskom prenamjenom starih prostora u moderne i njihovim korištenjem, središtima gradova udahnut ćemo novi život.

detalj-ljetne-terase-stara-vura-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Nastavite čitati

Arhitektura

Što su to zgrade gotovo nulte energije – nZeb

Od ove godine sve nove kuće i zgrade trebaju biti projektirane kao zgrade gotovo nulte energije. Znamo da to zvuči komplicirano, pa smo se bacili na posao da demistificiramo taj misteriozni nZEB.

Objavljeno

u

Autor

Dječji vrtić koji su projektirali arhitekti Marin Binički, Siniša Blažeka i Marko Salopek gradi se prema nZEB standardu, odnosno to će biti zgrada gotovo nulte energije. To znači da će imati nisku potrošnju energije i koristiti obnovljive izvore u iznosu od minimalno 30% ukupne energije iz neposredne blizine zgrade.

Foto: DOMnaKVADRAT

„Formula za takvu gradnju je čarobna, a glasi pažljivo, temeljito, vodeći računa o svim energetskim tokovima unutar zgrade. Rezultat se može postići korištenjem danas dostupnih tehnologija, koje već sada koristimo u projektima“, istaknuo je dipl.ing.arhitekture Toni Borković s Energetskog instituta Hrvoje Požar u Zagrebu.

Foto: DOMnaKVADRAT

Iva Krkalo Mrvelj, dipl.ing.arhitekture iz privatnog sektora dodaje kako je osnova svega suradnja: „Sve struke moraju tijesno surađivati, prvenstveno se misli na arhitekte koji projektiraju prostor, na inženjere koji izračunavaju fiziku zgrade, i na strojare.“ Krkalo Mrvelj dodaje kako se propisi, koji se tiču izolacije zgrada i kuća, ne mijenjaju. „Vrijede isti kao i unatrag pet do šest godina. Ono što se mijenja je obveza ugradnje prozora i vrata prema RAL standardima“, kazala je arhitektica.

Foto: DOMnaKVADRAT

Kako bi se provjerilo jesu li poštivani RAL standardi radi se testiranje o zrakopropusnosti zgrade, odnosno Blower door testiranje. Obavezno ga je napraviti prije tehničkog pregleda zgrade, a mudrije bi ga bilo napraviti i ranije kako bi se izbjegli veći propusti i dodatni troškovi, pojasnila je Krkalo Mrvelj.

Foto: DOMnaKVADRAT

Za gradnju zgrada po nZEB standardu važni su i educirani građevinari. Edukacije se provode, ali su zbog manjka radne snage otežane. „Nedostaje nam ljudi za edukaciju radne snage, ali treba i određeno vrijeme da se građevinski sektor tome prilagodi,“ napomenuo je profesor na Arhitektonskom fakultetu Zoran Veršić.

A jesu li radnici educirani, možete provjeriti kroz reference. S druge strane važno je da na gradilištu postoji nadzor i uz sinergiju različitih struka ubrzo će zgrade gotovo nulte energije postati standard koji se gradi, a ne samo nešto propisano zakonom. Jer krajnje je vrijeme da se počnemo odgovorno ponašati prema planetu Zemlji. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat tkani-tepih-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 dana

Festival brendova u Lesnini

U prodajnim centrima Lesnine XXXL počeo je Festival brendova koji donosi posebno sniženje cijena na poznate robne marke prepoznatljive kvalitete...

irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat irena-racki-volim-zagreb-uriho-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 5 dana

Kupnjom majice podržite projekt “Volim Zagreb”

Nastavlja se priča oko projekta “Volim Zagreb”. Podršku su mu uoči Dana grada Zagreba dali Frano Ridjan, Marko Škugor, Sara...

Dizajn i trendoviprije 2 mjeseca

Tipke za aktiviranje ispiranja u modernom ruhu

Trend usmjeren individualizaciji donosi raznovrsne dizajnerske opcije u kupaonici. Tipke za aktiviranje ispiranja u novom, modernom ruhu s uklađenim tonovima...

kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat kutak-uredjen-komadnim-namjestajem-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 2 mjeseca

„Kreativni dom“ – Lesnina

Lesnina XXXL donosi u vaše domove dašak pozitivne energije, visoke estetike i zanimljiv sadržaj.

svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina svjetlo-plavi-dvosjed-trosjed-fotelja-domnakvadrat-lesnina
Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Kupujte iz sigurnosti svog doma

Lesninin webshop radi 24 sata dnevno

Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Čistoća u svakom kutku

Četiri savjeta za čistu kupaonicu

Izbor uredniceprije 4 mjeseca

Kvaliteta stanovanja i čaroban svijet kućnog tekstila

Velike pogodnosti u Lesnini XXXL

nZEB-gradnja-domnakvadrat nZEB-gradnja-domnakvadrat
Arhitekturaprije 4 mjeseca

Projektiranje zgrada prema nZEB standardima

Stručni skup nZEB u praksi

Dizajn i trendoviprije 7 mjeseci

Otvorio se divan showroom u centru Zagreba koji odlično spaja prirodu u dizajn

Centar Zagreba postao je bogatiji za još jedan predivan showroom. Na adresi Boškovićeva 18 smjestio se prvi showroom domaćeg brenda...

Gradnjaprije 7 mjeseci

Veliki povratak vune

S modnih pista na ulice grada i u domove, vuneni predmeti vraćaju se u velikom stilu!

POPULARNO