Povežimo se
Miele - granice ne postoje

Arhitektura

Firenca – neodoljiva privlačnost renesansne umjetnosti

U Firenci ne možete ne osjetiti uzvišenost hodajući kamenim ulicama kojima su prije nekoliko stoljeća kročili veliki Dante, Leonardo, Michelangelo, Boccaccio, Donatello, Galilei…

Objavljeno

u

Čak i oni koje ne zanima povijest, s poviješću se moraju susresti posjete li Firencu. Svaki djelić toga grada bremenit je poviješću i priča svoju priču o velikim umjetnicima i utjecajnim plemićima, političkim intrigama i nesmiljenim borbama za moć i prestiž. Ovdje ćete čuti priču o uglednoj obitelji Medici, o tome kako su vladali u krvi, a istodobno podupirali umjetnike, kako su osnovali prve banke i kamatama uvećali svoj imetak.

U Firenci ćete svakako osjetiti uzvišenost hodajući kamenim ulicama kojima su prije nekoliko stoljeća kročili veliki Dante, Leonardo, Michelangelo, Donatello, Boccaccio, Galileo Galilei. Doživljaj kvari jedino to što je morate dijeliti sa stotinama drugih ljudi koji se poput vas tiskaju drevnim firentinskim uličicama, zastajkujući ispred svakoga važnog spomenika, fotografirajući i snimajući sve oko sebe. Jer, grad na obalama rijeke Arno godišnje privuče više od milijun turista, pa je središtem grada nemoguće proći a da se ne probijate kroza zbijene redove revnih turista.

Prepoznatljivom panoramom grada, koju ćete najbolje doživjeti popnete li se na Piazzale Michelangelo, dominira 153 metara duga katedrala Santa Maria del Fiore, koju Firentinci zovu Duomo, i njezina impresivna kupola. Gradnja katedrale počela je krajem 13. st. te je potrajala 170 godina. Projektirao ju je Arnolfo di Cambio, koji je gradio i druge važne firentinske građevine – crkvu Santa Croce i Palazzo Vecchio.

  Firenca Dom2

Rascvjetalo i bogato ukrašeno pročelje od bijelog, zelenog i ružičastog mramora potpuno je dovršena tek u 19. stoljeću. S kupolom, Giottovim tornjem i krstionicom, Duomo je remek-djelo renesansnoga graditeljstva. Kupolu je osmislio genijalni graditelj Brunelleschi, počevši je graditi 1420., a dovršio ju je 16 godina poslije. Kažu da je u kupolu, čiji je unutarnji promjer 41,5 m, ugrađeno 27.000 tona građevinskog materijala, od čega četiri milijuna cigli. Kako bi tako golemu konstrukciju održao bez vanjskih potpornja, Brunelleschi je izumio novu tehniku gradnje. Kupolu čini dvostruka ljuska: lakša, vanjska štiti unutarnju, a učvršćuje ih splet rebara. Unutrašnjost kupole krasi golema freska “Posljednjega suda” Giorgia Vasarija i Federica Zuccarija.

Ulaz u Duomo je besplatan, a za osam eura možete se i popeti na kupolu, dok će vas još šest eura stajati penjanje uza 414 stuba prelijepa Giottova tornja i pogled na Firencu “iz zraka”. Nasuprot Duomu je krstionica sv. Ivana, izgrađena između 11. i 12. st. Njezina troja vrata, a osobito istočna koja je Michelangelo nazvao “Rajskim vratima”, zadivit će vas svojom ljepotom.

Oko katedrale život buja. Turisti, prodavači suvenira, trgovine, restorančići, sladoledarnice, mali električni autobusi koji se lako probijaju kroz središte grada te kao nova turistička atrakcija kočije s upregnutim konjima – na radost gostiju i glasno negodovanje trgovaca kojima posao kvari smrad balege. Piazza della Signoria, nekad glavno političko središte nekadašnje Firentinske Republike, danas je okupljalište turista iz cijelog svijeta.

Firenca Dom2

Na trgu se nalazi gradska vijećnica Palazzo Vecchio iz 13. st., palača građena od smećkastoga kamena u obliku tvrđave. Ispred nje je kip nadvojvode Cosima Medicija, Neptunova fontana te Loggia dei Lanzi, u kojoj su smještene mnoge skulpture, primjerice, “Otmica Sabinjanki”. Oni koji ne uspiju dočekati dugački red za kupnju ulaznice za Galleriju dell’Accademia, gdje se čuva original Michelangelova Davida, ispred palače Vecchio mogu razgledati njegovu vjernu kopiju.

Na trgu je i znamenita Galleria degli Uffizi, jedan od najstarijih i najpoznatijih muzeja na svijetu u kojemu se čuvaju najpoznatija djela talijanskih renesansnih umjetnika – Botticellijevo “Rođenje Venere”, ali i slike Giotta, Leonarda da Vincija, Michelangela, Rafaela, Tiziana, Caravaggia.

Iz Uffizija je Napoleon kao ratni plijen uzeo slavnu Mona Lisu te je držao u svojoj spavaćoj sobi sve dok nije smještena u Louvre. U zgradi muzeja trebali su biti uredi (uffizio) sudaca, no ubrzo su se ondje počela čuvati umjetnička blaga obitelji Medici. Iz Uffizija vodi Corridoio Vasariano, prolaz prema palači Pitti, drugoj rezidenciji Medicija. Ono što je Uffizi za slikarstvo, Nacionalni je muzej Il Bargello za skulpture. Muzej je smješten u zgradi iz 1255., jednoj od najstarijih zgrada u Firenci, a u njemu se čuvaju djela Brunelleschija, Michelangela, Cellinija, Donatella…

Poklonici velikoga pjesnika Dantea ne propuštaju posjetiti njegovu rodnu kuću i obližnju kapelicu u kojoj se divio svojoj Beatrice. Na malenom su trgu ispred Danteove kuće njegovi poklonici prepoznali Danteov lik u šarama kamene ulične ploče. Turiste ondje dočekuje i Danteov obožavatelj koji zna napamet cijelu “Božanstvenu komediju”. Okrenite bilo koju stranicu u knjizi, recite mu nekoliko prvih riječi i taj će ljubitelj Dantea odrecitirati cijelo poglavlje.

Firenca Dom2

Od 11 firentinskih mostova najslikovitiji je i najstariji most Ponte Vecchio ili stari most, jedini koji je ostao pošteđen u nacističkom bombardiranju. Na mostu su u 14. stoljeću izgrađene, a poslije dograđivane, slikovite kućice u kojima su danas zlatarnice i draguljarnice.

Nakit koji se ondje izrađuje vrhunski je umjetnički i obrtnički oblikovan te je na velikoj cijeni. Navodno je baš na tome mostu nastao i pojam bankrota. U renesansno doba trgovcu koji bi zapao u dugove vojnici bi razbili klupu na kojoj je prodavao robu (bancorotto ili razbijena klupa). No, most privlači i zaljubljene, koji svoja imena i ljubavne zavjete zaključavaju lokotima na ogradama i sigurnosnim lancima uz cestu, a ključ bacaju u rijeku Arno. Na južnoj strani rijeke Arno naići ćete na palaču Pitti, izgrađenu u 15. stoljeću.

Tu veličanstvenu palaču podigla je obitelj Pitti, nastojeći se suprotstaviti obitelji Medici. No, oni su je kupili, proširili i pretvorili u svoju rezidenciju. Za svoje su uživanje uredili i prekrasne vrtove Boboli s drvoredima, skulpturama i fontanama. Palača ima 140 prostorija, pa su u njoj smješteni mnogi muzeji i galerije, među kojima i Muzej porculana, Muzej kočija, Muzej srebra i drugi.

Tu su još i crkva Santa Croce, u kojoj su grobnice Michelangela i Galilea, Giottove freske te stara škola za preradu kože, zatim bazilika Santa Maria Novella, poznata po kapelicama te gotičkim i ranorenesansnim freskama, bazilika San Lorenzo s kapelicom obitelji Medici, Donatellovom propovjedaonicom i Michelangelovim stubama… Ni nekoliko dana neće biti dovoljno za razgledavanje svih znamenitosti toga grada umjetnosti, a bilo bi dobro odvojiti i malo vremena za posjet pitomim toskanskim brežuljcima koji će vam otkriti zašto baš u Toskani mnoge poznate osobe kupuju vile za odmor.

 

Napisala: Mirela Drkulec Miletić

Foto: Tomislav Miletić

 

Arhitektura

Kako urediti zidove najamnog stana

Najamni stan nije lako pretvoriti u dom, a istovremeno zadovoljiti uvjete stanodavaca. U nastavku pročitajte naše savjete kako urediti zidove bez bušenja ijedne rupe.

Objavljeno

u

Autor

Ovo su naši savjeti za uređenje zidova najamnog stana:

Izvor : freshome

1. Apliciranje slika na različite površine

Zapravo uopće nije potrebno slike vješati na zidove, možete ih aplicirati na bilo koju površinu. Promotrite svoj stan i razmislite o svim opcijama koje vam se nude, razmislite o postojećim policama i stolovima. U današnje vrijeme nije rijetkost da se slike velikih dimenzija apliciraju i na podove. Ukoliko niste zadovoljni postojećim površinama uvijek možete unijeti u stan neki novi element, kao što su primjerice ukrasne ljestve.

Izvor : freshome

2. Alternativne metode vješanja

Uz malo kreativnog razmišljanja različiti spektar predmeta u stanu mogu postati djelom izložbene dekorativne galerije. Ovo su neke opcije:

  • Koristite S – kuke i na njih ovjesite slike (ili konopce kao na slici iznad)
  • Koristite ljepljivu traku
  • Nabavite ljepljive kuke za zid
  • Izaberite Velcro ljepljivu traku

Izaberite metodu prema vašim afinitetima i budite kreativni!

Izvor : freshome

3. Promjenjive tapete

Današnje tapete došle su daleko od onih koje su tradicionalno stavljane u dječje sobe. Postale su odličan način za izložiti veliku sliku ili dizajn za relativno malo novaca. Na kraju vašeg boravka u stanu tapetu je jednostavno odlijepiti i vratiti zid u prvobitno stanje.

Kada birate zid za tapetiranje, bitno je odabrati onaj koji nema duboke teksture kako bi plošno lijepljenje bilo što jednostavnije i urednije. Možete se odlučiti za samo jedan akcentni zid ili pak za cijelu prostoriju i prilagoditi prostor sebi.

Izvor : freshome

4. Biljke u prostoru

Ova metoda nije toliko tradicionalna i ne uključuje tipične fotografije, vizualizacije ili slike. Biljke osvježavaju prostor i čine ga vizualno raznolikim i ne zahtijevaju bušenje zidova, ali zahtijevaju brigu. Zadnjih godina biljke postaju sve popularnije u dizajnu interijera.

 

Izvor :  freshome

Nastavite čitati

Arhitektura

Hotel Park – pogled od kojeg zastaje dah!

U Rovinju je otvoren najluksuzniji hotel na Jadranu – rovinjski Grand Park Hotel. Osim vrhunskog dizajna i pogleda, hotel ima i održivu komponentu – naime građen je kao zgrada gotovo nulte energije.

Objavljeno

u

Autor

Foto: DOMnaKVADRAT

Krenimo s pogledom jer to je zasigurno najveći adut novootvorenog Maistrinog hotela s pet zvjezdica. Njegovi arhitekti iz arhitektonskog studija 3LHD vole reći da su napravili jednu veliku tribinu za jednu od najljepših pozornica na Jadranu. A upravo ta lokacija obvezuje da prizor sa suprotne stane bude jednako dojmljiv.

Pogled na Rovinj
Foto: DOMnaKVADRAT

 Kaskadni oblik stvorio je zanimljive detalje na hotelu.Glavni ulaz u njega je na najvišem  katu i hotel je maksimalno uklopljen u okoliš. Na hotelu  se valorizira ukupno zelenilo cijele zone, jer se sam hotel nalazi na rubu poznatog za Rovinj i zelenih pluća grada Rovinja, a to je park šuma Zlatni rt, Punta corrente kako ga Rovinjci znaju i onda je to iziskivalo posebnu pažnju koju smo trebali posvetiti tom zelenilu.

Pogled na hotel
Foto:DOMnaKVADRAT

Ispred najniže etaže hotela je šetnica, javni prostor koji se djelomično nalazi na krovu ACI marine, a djelomično na gradskom prostoru čineći s hotelom i marinom jednu jedinstvenu cjelinu.

ACI Marina i Hotel Park
Foto: DOMnaKVADRAT

Iako sada novi hotel Grand Park zauzima tri puta veću površinu nego stari, ima manje soba i apartmana nego što je imao. Zato što naglasak nije na količini nego na dodanoj vrijednosti u vidu toga da gotovo sobe sobe imaju pogled na grad romantike. Cijeli interijer je isprojektirao Studio Lissoni iz Milana.

Hotelska soba sa pogledom
Foto:DOMnaKVADRAT

Nevjerojatna količina materijala, boja, suvremenog namještaja u kombinaciji s nekim tradicionalnim elementima daje jedan, paralelno i jednu luksuzno, ali i vrlo veliku opuštenost što je i zapravo bio onako da jednostavno taj dizajn nije opterećujući već da na neki način je lagan, prozračan i sve usmjereno prema tim prekrasnim pogledima i vidicima.

Sobe djeluju vrlo ugodno. Jedan grubi industrijski zid nasuprot retro eleganciji doista daje zaokruženi dojam. Uzglavlje kreveta iako veliko, ne dominira prostorom, a u njega je ukomponirana rasvjeta, kao i utičnice za njezinu kontrolu, te za punjenje pametnih uređaja. Svaka soba opremljena je i Polaroid fotoaparatom tako da pogled prema Rovinju turisti ne trebaju samo pamtiti, nego ga mogu nositi sa sobom kao uspomenu. Na zanimljiv su način u cijeli prostor uklopljene i kupaonice. Nalaze se u svojevrsnom boksu sa neprozirnim staklima tako da  u njih ulazi puno dnevnog svjetla. Svaka je soba obogaćena umjetninama što hrvatskih, što talijanskih umjetnika.

Foto:DOMnaKVADRAT
Foto:DOMnaKVADRAT

Hotel se ponosi i kongresnom dvoranom koja, prema dostupnim podacima, ima najveću staklenu površinu od jednog komada koja se može napraviti u Europi – površine veće od 45 m2, teška 5,5 tona.

Pogled iz Kongresne dvorane hotela Park
Foto:DOMnaKVADRAT

Kuriozitet je te staklene velike stijene da je ona montirana u kongresnoj dvorani koja je u odnosu na konstrukciju hotela zaokrenuta 45 stupnjeva tako da bi se uhvatio kadar grda, da bi Rovinj koji je prepoznatljiv po svojoj silueti dobio na način razglednicu. Drugi kuriozitet te dvorane je da je ispod parketa po cijeloj površini petlja koja omogućava osobama sa problemima sa sluhom da se mogu sinkronizirati na pojačalo i neometano u bilo kojem dijelu dvorane pratiti ono što se zbiva u dvorani i za govornicom.

Osim uklopljenosti u okoliš, hotel i misli na okoliš pa je isprojektiran i izgrađen kao zgrada gotovo nulte energije odnosno nZEB.

Foto:DOMnaKVADRAT
Foto:DOMnaKVADRAT

Osim pogleda i soba, hotel nudi čitav niz ostalih sadržaja – wellness, bazene, restorane, pa i lobby bar na najvišoj etaži. U sklopu šetnice bit će otvoreni i sadržaji poput trgovina i slastičarnice. I iako se možda najveći naglasak stavlja na njegovu uklopljenost u zelenilo i pogled, on je puno više. I mi tu zaista nemamo ništa više za dodati.

Foto:DOMnaKVADRAT
Foto:DOMnaKVADRAT
Foto:DOMnaKVADRAT
Foto:DOMnaKVADRAT

Nastavite čitati

Arhitektura

Villa M – pogled od kojeg zastaje dah

Na Kvarneru kreće gradnja luksuzne ljepotice – Villa M ponuditi će veću kvalitetu u segmentu luksuznih višestambenih kuća na tom području!

Objavljeno

u

Autor

Rijetki će ostati ravnodušni na ovakav pogled. A sada zamislite da se svako jutro budite upravo na ovome mjestu. I još u svojem vlastitom stanu. Nije nemoguće jer upravo će ovdje ubrzo početi gradnja Ville M u Rijeci.

Pogled na Opatiju i Kvarner
Villa M
Pogled prema Rijeci
Villa M

Lokacija gradnje jedan je od luksuznijih dijelova Rijeke, jedno područje gdje su zaista prekrasni pogledi na cijeli Kvarner i na kvarnerske otoke. Obzirom da je detaljni plan na snazi, tu je bilo znatno definirano što će se točno graditi.

Villa je zamišljena kao dvojnica, svaka sa po tri stana, sa odvojenim ulazima, sa garažama u prizemlju,a najviše etaže imaju svako svoj krovni bazen za korištenje. U okolišu koji će biti ozelenjen, nalaziti će se i dva nešto veća bazena i  park za vrlo ugodan, komforan život.

Villa M - pogled sa prednje strane
Villa M


Villa M - pogled iz zraka
Villa M
Villa M - pogled na bazene
Villa M

Vrhunska pozicija zahtijeva i vrhunski dizajn. Zato je investitor idejni projekt povjerio projektantskom uredu Rukavina Meničanin arhitektura.

Kaže se da pozicija puno znači, a osim pogleda, ova omogućuje jako dobru prometnu povezanost. Samo par minuta udaljena je od zaobilaznice, pa u centru Rijeke ili Opatije možete biti za desetak minuta.

Dnevni boravak sa blagovaonicom i prekrasnim pogledom
Villa M
Prekrasno uređen dnevni boravak
Villa M
Spavaća soba za uživanje
Villa M

Ovakva priča nudi i vrhunsku kvalitetu, pa će vila biti izgrađena u najvišem energetskom razredu.

To će biti ville koje će uzlaziti u energetski razred A+, naime, vodili smo računa o tome da se držimo najsuvremenije tehnologije, a kod uštede zasigurno će pridonjeti i Daikinova dizalica topline, preko koje će ići grijanje i hlađenje prostora.

Predviđena aluminijska stolarija proizvođača Schuco, a od fasada DEMIT fasadni sustav proizvođača STO. 

Pogled na fasadu Demit
Villa M

Standardi u gradnji višestambenih zgrada se mijenjaju. Kvaliteta i dizajn postaju sve važniji, a u ovom slučaju okrenutost južnoj strani i njezina ostakljenost omogućuju da i eksterijer postaje dijelom interijera.

Poslovna ideja projekta je bila ponuditi stanove visoke kvalitete u kojima je pogled na Kvarner definitivno dodatna vrijednost.

Pogled sa parkinga
Villa M
Pogled na Villa M
Villa M
Pogled na Kvarner
Villa M

A uz bazene, sunčališta, velike balkone, terase, te ozelenjeni okoliš ta će sreća budućih vlasnika kvadrata u villi M zasigurno biti velika.

Sunčalište na krovu kraj bazena
Villa M
Pogled na prekrasnu Villa M
Villa M

Info kontakt: marina.lukic.skoda@gmail.com

tel: + 385 91 797 9556

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

Izbor uredniceprije 1 tjedan

Integrirana kupaonska rješenja

Geberit, vodeći proizvođač sanitarnih proizvoda, predstavio proširenje svog asortimana s integriranim kupaonskim rješenjima

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

ACI Marina Rovinj – otvorena!

Rovinj, 26.04.2019. Svečano je otvorena ACI Marina Rovinj.

Izbor uredniceprije 6 mjeseci

70 joj je godina tek

Lesnina XXXL, vodeći lanac trgovina za opremanje doma u Hrvatskoj i regiji slavi svoj veliki, jubilarni 70. rođendan i donosi...

Interijeriprije 6 mjeseci

Neočekivan potez hrvatskog proizvođača namještaja

SALONE DEL MOBILE MOLANO 09.- 14.04.2019. Prostoria u suradnji s našim priznatim dizajn kolektivom Numen/For Use hrabrim pristupom želi privući...

blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat blagovaonski-stol-slavlje-lesnina-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 7 mjeseci

Lesnina XXXL ima puno razloga za slavlje

Lesnina slavi 70. rođendan, prvu godišnjicu Lesnine XXXL Pula te sedmu Lesnine XXXL Zagreb West

ljudi-obitelj-domnakvadrat ljudi-obitelj-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 9 mjeseci

5300 mladih riješilo stambeno pitanje zahvaljujući subvencioniranju kredita

Štromar: Mladima osigurati dom je prioritet

muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat muo-izlozba-cestitka-bozic-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 10 mjeseci

Izložba blagdanskih čestitki

Izložba je otvorena u Muzeju za umjetnost i obrt i traje do veljače 2019.

Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat Stancija-Vigini-dnevni-boravak-dvosjed-fotelja-rustikalno-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 11 mjeseci

Fotogalerija koja će vas nadahnuti!

Zavirili smo o unutrašnjost predivne, rustikalno uređene vile u srcu Istre

espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png espresso-krups-aparat-kava-tipka-domnakvadrat.png
Izbor uredniceprije 11 mjeseci

Krups Evidence potpuno automatizirani espresso aparat – tajna savršenog espressa

Pripremite kavu baš prema vašem ukusu!

Lesninaxxxl-kredit-namještaj Lesninaxxxl-kredit-namještaj
Izbor uredniceprije 1 godina

XXXL SUPER KREDIT

9. listopad – 30. studeni

POPULARNO