Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Ovo je savršena kombinacija ljetnica za terase i balkone

Ljetnice su sada u punom cvatu i njima možete ukrasiti svoje terase i balkone. Koje odabrati, kako ih kombinirati i na kraju kako ih njegovati da vaš balkon zablista, znaju stručnjaci iz Plantelle.

Balkoni i terase puni šarenog cvijeća uvijek oduzimaju dah. Ljetnice su trenutno u punom cvatu, pa zašto upravo njihovom kombinacijom ne biste ukrasili svoj produžetak doma?

sadnja-ljetnica-osteospermum-batat-petunija-kokotovac-suncanica-plantella-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Naša stručnjakinja za vrt Milica Sekulić odabrala je kombinaciju osteospermuma, batata, kokotovca, petunije i sunčanice.

plantella-balkonia-petkomponentna-zemlja-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Glinenu je posudu napunila visokokvalitetnim supstratom Plantella Balkonia. Riječ je o petkomponentnoj zemlji koja već u sebi ima minerale i perlit zbog čega zadržava vlagu i u najtoplijim ljetnim danima. Nakon sadnje u ovaj supstrat, biljke ne treba nadohranjivati iduće tri tjedna.

plantella-cvet-gnojivo-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Kasnije se za nadohranu koristi Plantella Cvet, tekuće gnojivo na bazi algi koje sadrži 11 vitamina. Fosfor u njemu potiče cvatnju a alge jačanje korijenovog sustava. Koristi se trećina čepa koji je ujedno i mjerica (15 ml) gnojiva na dvije litre vode i ljetnice se nadohranjuju jednom tjedno.

biljne-usi-leptirici-plantella-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Petunije su osjetljive na biljne uši, pa se pored njih stavljaju leptirići koji ih privlače. Ako uši ima previše, prirodno sredstvo Plantella Thymi riješit će vas nametnika.

Stručne savjete za sadnju i održavanje vrta omogućila vam je Plantella!

Tražite li još stručnih savjeta vezanih uz vrt, pretplatite se na naš YouTube kanal!

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Vrt / Eksterijer

Alat za iskusne vrtlare

Imate li veliki vrt, proljetni poslovi mogu biti vrlo izazovni. Olakšati ih mogu alati namijenjeni profesionalcima i ozbiljnim vrtlarima.

Duži dani i lijepo vrijeme mame nas u vrt, a ožujak je doba kada treba obaviti proljetne poslove kako bismo svoje vrtove pripremili za nadolazeću sezonu. Da biste uklonili tragove zime u vašem vrtu, pripremite prikladan alat koji će omogućiti jednostavnije i brže obavljanje vrtnih zadataka.

Solo by AL-KO

“Za zahtjevne vrtlare i profesionalce, AL KO u asortimanu ima Solo by AL-KO sa akumulatorskim sustavom od 36 volti koji daju najbolji omjer snage i kapaciteta akumulatora kako bi vaš vrt izgledao potpuno fantastično. Solo by AL-KO ima cjelokupni asortiman. Sad ćemo koristiti naš takozvani multitool, višenamjenski uređaj di možemo više nastavka koristiti. Uz taj sustav imamo i kosilice, trimere, puhač lišća, šišač za živicu, dovoljno široki asortiman za svakog profesionalnog vrtlara.

Koji alat treba imati svaki vrtlar?

Tako da je SOLO by AL-KO profesionalni brend kojeg možete samo kod ovlaštenih trgovaca kupiti.” rekao je Joža Frljužec iz AL-KO-a.

Joža Frljužec

Kako izabrati novu kosilicu

Birate li novu kosilicu, nekoliko je čimbenika koje treba uzeti u obzir, a jedan od njih je udobnost.

“Gledamo naravno i po površini vrta. Jer imamo akumulatorske kosilice koje imaju kapacitet sa dva akumulatora sa 2 ampera da pokosimo do 1100 kvadrata.” kaže Fruljužec.

Za ovu manju površinu bila je dovoljna priključna kosa višenamjenskog uređaja, nakon čega je grabljama pokupljena pokošena trava.

Višenamjenski alat

Osim toga obavljeno je nekoliko osnovnih proljetnih poslova koristeći alat iz asortimana SOLO BY AL-KO.

“Ovi radovi koje smo sad radili su jesenski ili proljetni radovi za uređenje vrta, kao šišanje živice, obrezivanje grana, puhanje lišća je i u jesen i u proljeće kako bi staro lišće očistili, maknuli sa travnate površine kako bi trava opet lijepo nikla.”

Višenamjenski alat snažnog motora praktičan je akumulatorski pomoćnik koji osigurava ugodan rad uz minimalne vibracije. Zahvaljujući mnogobrojnim dodatcima, može se koristiti za razne poslove i na različitim visinama.

Popis proljetnih radova u vrtu

“Ovisi koliko produžetaka ubacite. Tako da imamo produžetke od metara, ako dodamo još metar ubacimo, možemo još više doći. Ajmo reći, na nekih 4, 5 metara bez problema možemo doći.”

Proljetnim orezivanjem bilo koje vrste živice potičemo rast mladica omogućavajući bolji prodor sunčeve svjetlosti. Grane Lovor višnje u ovom su vrtu orezivane SOLO by AL-KO škarama za živicu koje svojim moćnim  noževima mogu prerezati i vrlo debele grane.

“Ako nam mač ima duljinu od 25 centimetara onda smo u krajnjoj liniji ograničeni sa debljinom grana koju možemo presjeći od 25 centimetara.”

Koliko je snažna lančana pila sa zakretnom glavom priključena na osnovni višenamjenski alat, savršeno prikazuje lakoća kojom su odrezane debele grane magnolije. Kod orezivanja drveća bilo koje vrste važno je orezati unutrašnjost krošnje kako bi se dobila prozračnost.

Akumulatorski puhač

I za kraj uklanjanja zime iz vrta i sa staza, korišten je puhač lišća. Akumulatorski puhač omogućuje brzo i učinkovito čišćenje, a SOLO by AL-KO akumulatorski asortiman ima snažne baterije kojima ćete moći jednostavno i brzo urediti svoj vrt.

“Baterija traje ovisi o kapacitetu baterije. Imamo 2,5, 5 i 8 amperske baterije tak da recimo živicu možete i više od 90 minuta šišati u komadu sa jednom 8 amperskom baterijom.”

Vrtovi će se uskoro potpuno zazeleniti, a da ne bi izmakli kontroli, koristite kvalitetan alat za redovno održavanje.

“Solo by AL KO biramo jer vam daje veselje pri radu. “

alko-garden.hr

Nastavite čitati

Bilje

Što je potrebno za uzgoj avokada iz koštice? Nije težak zadatak, ali na neke stvari treba paziti

Smatra se da postoji oko 80 sorti avokada, a svaka od njih zahtijeva uglavnom iste uvjete

Avokado je poznato tropsko voće koje se izvorno uzgaja u Južnoj i Sjevernoj Americi, točnije, centralnom Meksiku. Plod se izvorno naziva i aligatorskom kruškom. Ovo je vrlo ljekovito voće koje se može koristiti za izradu ulja u kozmetici, ali i za brojna jela u kulinarstvu.

Što je potrebno za uzgoj avokada?

Smatra se da postoji oko 80 sorti avokada, a svaka od njih zahtijeva uglavnom iste uvjete. Uzgojiti avokado iz koštice ili već gotove biljke nije nimalo težak zadatak. Ovo voće je poznato po svojoj velikoj koštici u sredini iz koje u vlastitom domu možete uzgojiti avokado.

Uzgoj avokada iz koštice

Prije nego se odlučite za sadnju, postoji par stvari na koje trebate pripaziti. Prvo, prilikom čišćenja avokada nemojte oštetiti smeđu kožicu koja prekriva košticu. Izvadite je i odredite koji je gornji, a koji donji dio koštice jer će se iz donjeg dijela razvijati korijenje. Gornji dio često je više šiljast nego donji što ćete lako prepoznati.

Probušite košticu s tri čačkalice tako da je možete postaviti na čašu na način da je jedna polovica koštice u vodi. Najbolje bi bilo da koristite prozirnu čašu da biste mogli vidjeti napredak. Ostavite je u vodi i uz sunčevu svjetlost sve dok ne počne klijati i stvarati korijenje i listiće. Listići će se pojaviti na mjestima na kojima se koštica raspuknula, što se najčešće dogodi nakon par tjedana boravka u vodi. Klijanje i pojavljivanje listića se događa nakon mjesec do dva mjeseca. Vodu promijenite svakih tjedan dana kako ne bi došlo do nakupljanja bakterija.

Artičoka u vašem vrtu ili na terasi – saznajte kako se sadi i njeguje ova ukusna biljka

Ostavite košticu u takvim uvjetima dok ne počne klijati i stvarati korijenje. Ono izlazi nakon dva do četiri tjedna. Nakon što stvori stabalce od 15-ak centimetara, možete je posaditi u zemlju. No, i nakon što ste se pobrinuli oko koštice, postoji nekoliko stvari na koje morate posebno paziti kod uzgoja avokada.

Temperatura

S obzirom na to da se radi o tropskoj biljci, klima za uzgoj avokada treba biti topla i bez mraza. Ova voćka jako voli sunce i toplinu pa bi bilo pametno izbjegavati temperature koje bi mogle izazvati smrzavanje. Teško će podnijeti temperature niže od 7°C. Sađenje je zato najbolje odraditi u kasno proljeće ili rano ljeto.

Ako biljci avokada neće odgovarati toplina počet će joj padati listovi, a ako ima premalo sunca, počet će gubiti boju.

Tlo

Tlo za sađenje avokada mora biti propusno pa nije loše u zemlju dodati kamenčiće. Prilikom sađenja avokada iz sjemenke, sadite je tako da korijen bude pod zemljom, ali da koštica ostaje iznad površine zemlje. Ako ga sadite na vrtu, a ne u posudu, bilo bi dobro da se nalazi u blizini drugih stabala kako bi se lakše oprašivalo i bolje razvijalo plodove.

Također, pazite da ga posadite na mjesto zaštićeno od vjetra. Gnojenje nije potrebno u velikim količinama, ali može pomoći rastu biljke. Avokado treba dušik i malo cinka pa možete koristiti gnojivo za stabla citrusa. Dobra opcija je da takav kompost sami napravite, ako imate mogućnost.

Voda

Zalijevanje avokada mora biti često, no biljka ne smije biti natopljena. Najbolji pokazatelj količine vlažnosti su listovi biljke. Ako poprime žutu boju, znači da je biljka previše natopljena vodom. Dok avokado raste, mijenjanje vode bi trebalo biti svakih nekoliko dana, oko dva do tri puta dnevno. Pravilo kod zalijevanja avokada je da dopustite da se zemlja osuši prije nego je ponovno zalijete.

Avokado zbilja voli vlažnu zemlju i to toliko da odrasla stabla zahtijevaju oko 75 litara vode dnevno.

Održavanje

Ako sadite avokado iz koštice, ona će se s vremenom osušiti i stvoriti drvce od 15-ak centimetara, što je znak da je vrijeme da je presadite u vrt ili u veću teglu. Prije toga ćete je trebati skratiti za pola, na oko 7 centimetara visine. Sađenje iz sjemenke donosi plodove tek nakon nekoliko godina, to može biti pet godina, ali i u 15, a kroz to vrijeme ćete morati biljku orezivati.

Jednostavne i predivne… Uzgojite ivančice u vrtu ili na balkonu

Savjeti u vezi orezivanja avokada:ako želite postići grmoliki rast, prvo obrezivanje trebalo bi biti već kada biljka naraste oko 30 cm (nakon prvog orezivanja na 15 cm)orezivanje avokada se radi tako da biljku režete na pola njene visinepotrebno je odstraniti i vrhove, to su najčešće dva zadnja lista na granama, nemojte se brinuti što biljku režete na pola, to će pomoći da nema tanke grane već da se zdravo razvija.

Biljne uši na avokadu čest su neprijatelj koji dolazi uz niske temperature. Kako biste se riješili uši na ovoj biljci, za početak ih možete isprati vodom, a nakon toga koristite prirodne preparate kako bi zaštitili biljku. Potrebno je često provjeravanje jer se štetočine vrlo brzo mogu vratiti.

Avokado u Hrvatskoj

Uzgoj avokada u Hrvatskoj nije česta pojava iako Hrvatska ima ugodnu klimu s toplim ljetima i može biti pogodna za uzgajanje ovog tropskog voća, posebno na nekim mikrolokacijama po otocima i samom jugu.

Ipak, prva veća plantaža ove voćke u Hrvatskoj otvorena je tek 2019. godine. U Hrvatskoj će tako najlakše uspjeti u uvjetima suptropske klime – južnoj Dalmaciji, Korčuli, Hvaru i u Dubrovniku gdje postoji nekoliko velikih primjeraka ovog stabla. Zabilježen je i primjer stabla avokada kod Zadra koje daje plodove, što pokazuje da mu ne smeta niti malo sjevernija strana Dalmacije.

Izvor: ekovrtlar.me

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice