Povežimo se

Ljubičasta elegancija ljetnica na balkonima i terasama

Već nekoliko godina za redom kreatori sezonskih modnih smjernica diktiraju sadnju u ljubičastim tonovima, što simbolizira sjaj i dostojanstvo i djeluje smirujuće.

brahkoma-ljubicasta-elegancija-plantella-domnakvadrat
Foto: Plantella

Sezonske ljetnice na balkonima i u lončanicama

Za ukrasne se namjene uzgaja samo nekoliko vrsta ljubičastih cvjetova. Nekoliko se nijansi može naći među omiljenim pelargonijama, uspravnim, kao i visećim. Ljubitelji visećih biljaka mogu saditi bakopu, brahikomu, milijunske zvončiće, portulak, verbenu i viseću petuniju. Među otporne predstavnice koje rastu prema gore spadaju angelonija, japanska mirta i patagonijska verbena. Mogle bi vas očarati i velike sezonske predstavnice – grmasti bosiljak, kleoma, krumpirov grm, tibouchina i abutilon, koje najhladnije godišnje doba prežive na hladnom i svjetlom mjestu i jačaju iz godine u godinu. U polusjenovite zakutke ćemo posaditi fuksije, lobelije, viseće novogvinejske vodenike te obične vodenike.

ljubicasti-balkon-u-cvatu-plantella-domnakvadrat

Foto: Plantella

Grmovnice, lukovice i trajnice u vrtu

Iza veličanstvenih magnolija i jorgovana, procvjetaju budleje i hibiskusi. Među penjačicama ljubičaste tonove nalazimo kod ukrasnih pavitina sa mnoštvom baršunasto ljubičastih cvjetova.

ukrasni-lukovi-plantella-domnakvadrat

Foto: Plantella

I lukovice cvatu u ljubičastoj boji. Na gredicama se otvaraju proljetni šafrani, mrežaste perunike i tulipani te ukrasni lukovi. Ne smijemo zaboraviti ni mirisne ciklame.

Krajem zime otvore se orijentalni kukurijeci, a proljeće nam u ljubičastim tonovima navješćuju jastučaste aubrecije, zatim uživamo u karanfilima, geranijama. Ljeto nam donosi raskoš ljubičastih božura, dnevnih ljiljana, vučika, tradeskancija, kokotića i ehinacea.

 

plantella-Balkonia-cvet-domnakvadrat

Foto: Plantella

Njega i zaštita ljetnica

Kada kupujete biljke, nabavite  najbolji supstrat i hranjiva kojima ćete vašim ljepoticama održavati najbolju kondiciju najmanje 6 mjeseci u tim njihovim malim domovima. Odlična podloga za mlade biljke balkona je petkomponentna zemlja sa novom formulom Plantella Balkonia koja sadrži sve potrebne elemente za početak razvoja biljaka, najbolje šote i zeleni kompost za dobro zadržavanje vode i poboljšanje strukture te sadrži dovoljno hranjiva i aktivatora cvatnje za barem mjesec dana. Korito prije sadnje do vrha napunite Plantella Balkoniom zemljom. Pazite na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama, naročito uspravnim pelargonijama, donji listovi počnu brzo gnjiliti.

sadnja-ljetnica-za-balkon-plantella-cvet-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Kada se mlade biljčice već sasvim naviknu na novi dom i iscrpe početna gnojiva iz petkomponentne zemlje Plantella Balkonie, počnete ih prignojavati jedinstvenim gnojivom s organskom komponentom Plantella Cvetom. Jednom tjedno vodi za zalijevanje dodajte tekuće gnojivo za cvjetajuće biljke Plantella Cvet obogaćeno vitaminima i morskim algama i na taj način ubrzate razvoj cvjetnih nastavaka te tako osigurate bujniji učinak. Pokusima je dokazano, da Plantella Cvet stvara i više od 30% više korijena i više lisnih grana a s tim i više cvijetova. A i cvtatnja traje duže čak do kasne jeseni. To sve omogućuje ova dodana organska komponenta u gnojivu sa vitaminima i algama. I to ima samo gnojivo Plantella CVET.

ljubicasta-pavitina-plantella-domnakvadrat

Foto: Plantella

Biljke redovito jednom tjedno prskamo prirodnim zaštitnim sredstvom na bazi njivske preslice bio plantella natur-f kojim ih štitimo od raznih bolesti i plijesni. Protiv ušiju i drugih štetnika prskamo prirodnim sprayem na osnovi timijana i kleka bio plantella thymi.

Savjet stručnjaka:  01 621 39 66 ili 092 194 16 94

bacc.ing.agr. Milica Sekulić, Unichem Agro d.o.o.

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Interijeri

Sofisticirano i dramatično: Pet boja koje se najbolje slažu s crnom u interijeru

Ako volite crnu boju zidova ili crni namještaj, evo koje boje možete dodati u prostor za najbolji dojam.

Od dramatičnog kontrasta do suptilnih detalja, otkrivamo kako možete svom domu dodati dašak elegancije i šarma. Evo koje se boje najbolje slažu s crnom u interijeru.

Klasična crno – bijela kombinacija

Bezvremenska elegancija ove kombinacije boja prelaze svaki trend i ostaje uvijek jedan od prvih odabira prilikom uređenja. Ove boje će dodati dozu sofisticiranosti i elegancije u dom, bilo da se radi o minimalističkom ili vintage stilu, ovaj duo nas i dalje oduševljava.

Hrabra crno – siva kombinacija

Dodajte prostoru malo stila uz kombinaciju sive i crne boje. Tako možete kombinirati crnu kutnu garnituru sa sivim zidom ili sive police montirati na crni zid. Ove će boje sigurno dodati dašak drame i elegancije svakom prostoru.

Koje su najpopularnije boje za uređenje kupaonice? Neki odgovori dizajnera će vas iznenaditi

Unikatna kombinacija crne i žute

Zamislite kako lijepo može izgledati prostor u kojem dominiraju crna i žuta boja. Ovaj će par donijeti toplinu i energiju tijekom dana, dok ćete tijekom večeri uživati u dramatičnom okruženju.

Dinamični duo: Ružičasta i crna

Delikatna ružičasta će savršeno ublažiti dojam koji ostavlja crna boja, a interijer će izgledati savršeno radi ove kombinacije. Ne morate cijeli zid obojiti u ružičasto, dovoljno će biti ako dodate nekoliko predmeta u ružičastoj boji; okvir za slike, lampu, zavjese…

Kako dodati dozu luksuza spavaćoj sobi? Ovim se trikovima služe dizajneri

Dramatična kombinacija crnog namještaja i tamnih detalja

Želite nešto posebno? Onda je kombinacija tamnih sjena na zidu i crnog namještaja odabir za vas. Ovaj hrabar izbor dodaje dubinu i ozbiljnost prostoru, stvarajući moderan ambijent.

Nastavite čitati

Gastro

Drugačiji recept – ukusna šunka u kruhu na engleski način

Uskrsna tradicija na drugačiji način.

sunka-u-kruhu-recept-inicijativa-domnakvadrat

Kuhana šunka u kruhu uskrsna je tradicija. To je uobičajeno jelo svakog uskrsnog stola. Recept je s nama podijelio Stephen Breslin iz Inicijative – centra za engleski jezik.

Kuhana šunka pečena u kruhu

Sastojci (4 osobe)
1 komad kuhane i ohlađene šunke ​- otprilike 800g
600g mekog brašna
7g suhog kvasca
2 male žličice soli
1 mala žličica šećera
400ml toplog mlijeka
150ml ulja
1 jaje  (za premazivanje)

Recept za ukusnu pašticadu s njokima

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Postupak pripreme:

1. Pomiješajte kvasac s malo toplog mlijeka i ostavite sa strane da se podigne​
2. U velikoj posudi za miješanje pomiješajte brašno, sol i šećer. ​

sastojci-za-sunku-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

3. Utočite ostatak mlijeka, ulje i kvasac i umiješajte da je tijesto fino i glatko (10 min)
4. Zasučite rukave i pripremite se za malo kardia! Stavite tijesto na ravnu površinu i umijesite rukama još 5-7 min

tijesto-za-kruh-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

5. Oblikujte tijesto u kuglu, vratite nazad u posudu i pokrijte krpom na sat vremena! ​

Neobična pita od sira i mladog luka

prekrivanje-tijesta-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

6. Izvadite šunku iz frižidera i dobro ju osušite! Zatim obavezno premažite jajetom kako bi se tijesto bolje primilo. Pustite da se osuši!

stavljanje-sunke-u-tijesto-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

7. Od tijesta oblikujte krug. Tijesto bi trebalo biti debelo oko 1 cm (to je važno kod pečenja kako bi se ravnomjerno ispeklo! ​

pakiranje-sunke-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

8. Presavijte tijesto kao omotnicu, odrežite viškove (možete napraviti neke oblike odozgo) i lagano pritisnite da se primi! ​

premazivanje-sunke-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

9. Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva (bez ventilatora) ​
10. Položite šunku na protvanj, premažite jajetom is pustite da se peče otprilike 40 minuta
11. Kada je gotovo, maknite iz pećnice i pustite da se ohladi

Stephen-sa-sunkom-u-kruhu-inicijativa-domnakvadrat
Foto: Inicijativa

Želite li uz recept za šunku u kruhu poboljšati i svoj engleski, link vas vodi na video recept.

Bonus – Kuhana šunka u Coca Coli

Sastojci:
2kg šunke
1 grincajg (cijeli paket)
2 litre cole
5 cm ​svježeg đumbira
1 ​štapić  cimeta


​Priprema:
Stavite šunku u veliki lonac. Dodajte povrće i začine te prelijte s Colom. Zatim lagano zakuhajte. Kada zakuha, smanjite grijanje i kuhajte još otprilike 2 i pol sata dok šunka ne bude potpuno mekana (da možete lagano proći nožem).

Isprobajte nešto drugačije – dekupaž i batik tehnikama ukrasite uskrsna jaja

Neka se potpuno ohladi i osuši ako ćete ću pripremati u kruhu (prvi recept).

Ako ju želite pripremiti bez kruha, koraci su isti sve dok šunka nije kuhana i tekućina reducirana (treba izgledati kao med, lijepo i lagano). Premažite šunku sa senfom i prelijte ostatkom tekućine od kuhanja. ​

Položite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva i pecite dok ne bude hrskava izvana, otprilike 30 minuta. Ovako ćete dobiti neponovljivu kombinaciju – slatka izvana, a slana iznutra!

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice