Povežimo se

Vrt / Eksterijer

Dizajnerske kućice za ptice

Bliži se proljeće a s njime i uređenje vrta nakon duge zime. Neki od Vas možda već imaju male kućice za ptice skrivene u krošnjama drveća ali bi im dobro došle nove ideje kako ih osvježiti, a neke će ovi zgodni primjeri možda potaknuti da ih odluče nabaviti ili napraviti.

Objavljeno

u

Birdhouse_Kauai_House_dom_2
Foto: Archdaily

Douglas Barnhard, vlasnik američke tvrtke Sourgrassbuilt, odlučio se napraviti cijelu seriju kućica za ptice inspiriranih radom poznatih arhitekata.  Njegove kućice su mali, moderni, vrlo detaljno izrađeni ukrasi za vrt i mali domovi za svoje stanovnike – ptice. Izrađene su od tikovine, bambusa i šperploče. Neke od kućica uključuju “žive zidove” – površine sa zasađenim tzv. sukulentima – malim biljkama koje su u trendu zbog vrlo male zahtjevnosti za održavanjem, kako bi se privukle ptice. Koliko god izgledale moderne, ove kućice svejedno sadrže klasične otvore i ugrađena korita za ptičju hranu.

Foto: ArchDaily

Na sljedećoj fotografiji vidimo kućicu pod nazivom The Eichleresque Atrium koja je nastala pod utjecajem stambene izgradnje Josepha Eichlera, koji je bio američki agent za prodaju nekretnina u 20.st. poznat po izgradnji specifičnih stambenih naselja u Kaliforniji, točnije u San Francisco Bay-u. Njegova važnost je bila u tome što je doveo modernu arhitekturu, koja se do tad primjenjivala samo kod elitnih kuća i velikih zgrada korporacija, do javnog stanovanja. Kuća je atrijskog tipa i sastoji se od dva dijela koja imaju zajednički dvostrešni krov sa velikim otvorima prema središnjem atriju (dvorištu) gdje se nalazi korito za ptice. Tipično za stil Eichlerove arhitekture su kvalitetne grede i paluba od tikovine, te obloga od visoko kvalitetnog laminata.

Foto: Archdaily

Neke od kućica su bazirane na utjecajnom radu Bauhaus-a – njemačke umjetničke škole sa početka 20. stoljeća koja je postavila osnove modernog pokreta i internacionalne arhitekture. Te kućice stoga imaju karakteristične oštre kuteve, pune zidove i dašak retro dizajna.

Foto: Archdaily

Osim kućica inspiriranih radom arhitekata, Barnhard ima i liniju kućica inspiriranih područjem u kojem živi: Kalifornijom. Te kućice imaju zanimljive detalje poput daski za surfanje ili specifičnog načina drvenih spojeva. Također, postoje kućice inspirirane raznim stilovima arhitekture: od havajske do japanske. Ostale primjere njegovih kućica za ptice možete naći na stranici  Sourgrassbuilt.

Tko zna, možda baš netko od Vas odlučiti napraviti kućice za ptice inspirirane nekim elementima naših krajeva?

 • Birdhouses_dom_2

  Foto: Archdaily

 • Birdhouse_Kauai_House_dom_2

  Foto: Archdaily

 • birdhouse-bauhaus-dom-2

  Foto: Archdaily

 • Bauhaus_Living_Wall_House_dom_2

  Foto: Archdaily

 • Foto: Archdaily

 • Birdhouse_Japanese_Tea_House_dom_2

  Foto: Archdaily

 • Birdhouse_Sunnyvale_dom_2

  Foto: ArchDaily

 • Foto: Archdaily

 • Birdhouses_dom_2
 • Birdhouse_Kauai_House_dom_2
 • birdhouse-bauhaus-dom-2
 • Bauhaus_Living_Wall_House_dom_2
 • Birdhouse_Japanese_Tea_House_dom_2
 • Birdhouse_Sunnyvale_dom_2

Bio vrt

Prihrana maslinika – vrhunsko ulje uz organsko gnojivo

Maslinik se prihranjuje u vrijeme diferencijacije pupova. Plantella Organik za masline stopostotno je organsko gnojivo. Ono povećava prinose i količinu kvalitetnih maslina.

Objavljeno

u

Autor

plantella-organik-gnojivo-za-masline-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

Vrhunski maslinar Dario Paulišić zna koliko je prihrana maslinika važna za vrhunsko maslinovo ulje kao što su njegova ulja Oliveri. Iskusni maslinar svoje masline prihranjuje u vrijeme diferencijacije pupova.

gnojidba-maslinika-plantella-organik-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Za to koristi Plantella Organik za masline. Riječ je stopostotnim organskom gnojivu obogaćenom fulvinskom i huminskom kiselinom za stvaranje humusa. Gnojivo ima i visok udio kalcija što potiče nastanak cvjetnog praha te pospješuje oplodnju.

plantella-organik-gnojivo-za-masline-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Stručna savjetnica Unichem Agro, Milica Sekulić naglašava da peletirana termički obrađena gnojiva prednjače pred primjerice stajnjakom jer ovakvom prihranom nema rasipavanja korova i njegova raznošenja u tlo. Uz to, kvaliteta gnojiva je kontrolirana.

Stručne savjete za održavanje maslinika omogućila Vam je Plantella!

Više stručnih savjeta o obradi vrta potražite na našem YouTube kanalu!

Nastavite čitati

Bio vrt

Organsko gnojivo za vrhunsko vino

Za više prinosa i bolju kvalitetu grožđa vinograde treba gnojiti jednom do dva puta godišnje. Plantella Organik za vinograde stopostotno je dugodjelujuće organsko gnojivo.

Objavljeno

u

Autor

plantella-organik-gnojivo-za-vinograde-domnakvadrat
Foto: DOMnaKVADRAT

U svojem nas je vinogradu ugostio nagrađivani vinar Saša Bernobić koji proizvodi OH Wines. Nakon rezidbe, vrijeme je za dohranu vinove loze.

dohrana-vinove-loze-plantella-organik-za-vinograde-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Vrhunski vinar koristi Plantella Organik za vinograde. Organsko gnojivo povećava količinu organske tvari u tlu, što garantira bolju strukturu tla, te veći kapacitet zadržavanja vode.

Loze stare četrnaest godina, poput ovih, dohranjuju se redno, a nakon toga gnojivo se plitko ukopa.

ukopavanje-gnojiva-plantella-organik-za-vinograde-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Ovaj je vinograd sađen u Istri gdje je crveno tlo poznato po nedostatku fosfora, te ima niski PH. Organskom gnojidbom podiže se razina fosfora i PH čime lozi dajete više života, bolju fotosintetsku aktivnost, a i sirovina za vino je na kraju kvalitetnija.

gnojenje-vinove-loze-plantella-organik-za-vinograde-domnakvadrat

Foto: DOMnaKVADRAT

Plantella Organik ima dodano željezo koje štiti lozu od kloroze, a zeolit i bentonit u gnojivu poboljšavaju tlo i otpornost biljaka. Upravo će oni u sušnim ljetnim mjesecima pojačati zadržavanje vlage u tlu.

Stručne savjete za održavanje vinograda omogućila Vam je Plantella!

 

Više stručnih savjeta vezanih uz vrt potražite na našem YouTube kanalu!

 

Nastavite čitati

Vrt / Eksterijer

Bosiljak – biljka koju morate imati u vrtu

Bosiljak je jedan od najpopularnijih začina u kuhinji, a i blagotvorno utječe na zdravlje.

Objavljeno

u

Autor

U vrtovima je dobrodošao kao dobar susjed mnogih vrtnih biljaka, budući da odbija štetnike. To je biljka koju rado posjećuju pčele, a njeno eterično ulje se koristi u industriji parfema. Na prozorskoj klupčici će dosadne insekte tjerati iz vaše kuhinje.
Dugotrajnog okusa i mirisa

Vrsta, koju najčešće uzgajamo, je obični bosiljak (Ocimum basilicum). Ima veliki broj sorti. Od sorti bosiljka s lišćem, velikim kao dlan (Mamooth, Genovese, Foglia di lattuga), različitih vrsta sa srednje velikim listovima, do vrsta u obliku grma s malim lišćem (O.b. minimum, Piccolo).

Također, boja lišća se kreće u rasponu od tamno zelene do tamno crvenih nijansi (Red rubin, Osmin purple). S veličinom listova, rastom i bojom biljke povezani su i miris i aroma.

Tako se osim vrsta s karakterističnom aromom bosiljka, koja može biti “”slađa“” kod zelenih i “”oporija“” kod obojanih verzija, može naći i bosiljak s aromom limuna (citriodorum), cimeta (Cynnamonum) ili anisa (Licorice). Raspon mogu proširiti i druge vrste bosiljka, kao što su Tulsi ili sveti bosiljak (O. sanctum) i afrički ili plavi bosiljak (O.kilimandscharicum).

Uvjeti rasta

Bosiljak  za rast zahtijeva puno sunca, humusno, duboka i prozračna tla. Dobro uspijeva u tlu koje smo prethodnu sezonu gnojili kvalitetnim gnojivom Plantella Organik.

Razmnožavamo ga sjetvom na fiksnom mjestu ili sadnicama. Sijemo ga u drugoj polovici svibnja i lipnja, kada je tlo već dovoljno toplo.

Sadnice uzgajamo u stakleniku sa sjetvom od veljače nadalje. Sijemo ga ih u posebnu zemlju za sjetvu, uzgoj i presađivanje sadnica Bio Plantella Start. Sjeme klija na svjetlu. Sadnice presadimo na stalno mjesto krajem svibnja. Pupoljke redovito uklanjamo i tako ubrzavamo rast.

Bosiljak je osjetljiv na niske temperature i najesen kad zahladi propada.

Manje sorte bosiljka možemo posaditi u lončiće. Možemo sijati direktno ili posaditi dvije do tri malo veće sadnice, koje smo pripremili u stakleniku. Lončiće držimo na prozorskoj polici ili na drugom mjestu gdje ima dovoljno svjetla. Bosiljak se nakon rezanja dosta brzo ponovno razraste. Ako želimo da se ponovno razrastu, ostavimo jedan ili dva koljenca neoštećena. Porezane biljke možemo preseliti na balkon ili u vrt se da biljke oporave. Bosiljak je osjetljiv na hladnoću.

Narodna medicina

Bosiljak se koristi za ublažavanje probavnih tegoba, tegoba s dišnim putevima i nesanicom. Trava bosiljka potiče apetit, pospješuje probavu, sprječava nadutost i ublažava bolove i grčeve u probavnom traktu.

Površinski dezinficira i zato se koristi za male rane i ogrebotine. Trave i sjemenke su korisno sredstvo za dezinfekciju u bolestima organa za izlučivanje i kod bijelog iscjetka, a s oparkom ispiremo i aknastu kožu.

 

Ima blago umirujuće djelovanje te pomaže kod nervoze, nesanice, depresije i iscrpljenosti. Olakšava glavobolje zbog nervoze, migrenu te probleme s gripom, groznicom, hripavcem i plućnim bolestima. Kod upala sluznice usta i lošeg zadaha možemo si pomoći grgljanjem pripravka bosiljka, kao prvu pomoć na mjestu uboda insekata utrljamo svježi sok od lišća bosiljka.

Dekoracije od bosiljka

Grmaste vrste, osobito afričkog bosiljka, sve češće susrećemo kao ukrasno bilje, posebno pogodno kao lončanice na terasama ili balkonima. Ova vrsta bosiljka ima djelomično drvenaste razgranate stabljike i crvenkasto, srednje veliko lišće s narezanim rubom. Cvjetovi su lagano obojeni. Ako ju zasadimo u veću posudu, u prikladnom prostoru može i prezimiti. Proljetni grm obrežemo i oblikujemo.Mješoviti nasadi zelenih i obojenih sorti  bosiljka izgledaju vrlo dekorativno.

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

lesnina-vrtni-trendovi-2018-domnakvadrat lesnina-vrtni-trendovi-2018-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 15 sati

Vrtni trendovi za 2018. godinu

Inspirirana ljetom Lesnina XXXL predstavlja nove vrtne trendove za 2018. Izašao je godišnji vrtni katalog Lesnine XXXL

Lesnina-Spavaca-soba-apartmani-dom2-domnakvadrat Lesnina-Spavaca-soba-apartmani-dom2-domnakvadrat
Izbor uredniceprije 4 tjedna

Opremite apartman na jednom mjestu!

Opsežan katalog Lesnine XXXL koji će Vam pomoći kod uređenja apartmana

daikin-stylish-klima-uredjaj-sa-stilom-dom2-domnakvadrat daikin-stylish-klima-uredjaj-sa-stilom-dom2-domnakvadrat
Grijanje / Hlađenjeprije 1 mjesec

Na tržište dolazi klima uređaj sa stilom

Iako im je glavna funkcija rashlađivanje, odnosno grijanje prostora, to ne znači da klima uređaji trebaju biti neugledni. Bili smo...

Izbor uredniceprije 1 mjesec

Dobrodošli, ovo je novi Dom na kvadrat!

Nadamo se da vam se sviđa kako smo uredili naš online dom.

Interijeriprije 2 mjeseca

Kaljeno staklo

Primjena stakla u modernom interijeru gotovo je obvezna. Zbog svoje svjetlopropusnosti i mogućnosti obrade i oblikovanja, staklo se nametnulo kao...

Izbor uredniceprije 3 mjeseca

Praktične ideje za sakrivanje neuglednih radijatora

Od kutija po mjeri do naglašavanja detalja

Izbor uredniceprije 12 mjeseci

4 proljetne ideje za uređenje doma

Detalji s kojima će vaš dom živnuti

Izbor uredniceprije 3 godine

Kako pripremiti ruže za proljeće

Ruža se često naziva kraljicom cvijeća, a svoje korijene vuče iz Kine.

Interijeriprije 3 godine

Dekorirajte dom za Dan zaljubljenih

Koliko god vam se Valentinovo činilo iskomercijaliziranim, gotovo je nemoguće odreći ga se i ne provesti u društvu osobe koju...

Biljeprije 6 godina

Proljetni ukras vrta – tulipani

Cvjetni ukras bez koji bi parkovi, perivoji, ali i privatnih vrtovi u proljeće izgledali prazno i nedorečeno je tulipan.

POPULARNO