Povežimo se

Gradnja

Najmoderniji sustavi toplinske izolacije doma

Caparol nudi vrhunsku kvalitetu, a prati i ekološke trendove

 

Kad govorimo o toplinskoj izolaciji kuća ili zgrada, najčešće se kao materijali koriste stiropor ili kamena vuna.

 

caparol industrijska konoplja izolacija dom2

 

Međutim, jako dobar toplinski izolator može biti i sustav od industrijske konoplje.

Više o Caparolovim fasadnim sustavima saznajte u videu!

 

 

caparol logo dom2

 

Oglas
Kliknite kako biste komentirali

You must be logged in to post a comment Login

Ostavi komentar

Gradnja

Staklene stijene u službi održivosti

Mnogo je dobrih razloga za postavljanje velikih staklenih stijena u domu ili radnom prostoru. Osim što izgledaju elegantno, one osiguravaju maksimalan protok svjetlosti i vizualno povećavaju prostor. 

Današnja moderna arhitektura zahtjeva sve veće i veće dimenzije, što znači sve veće i veće statičke zahtjeve. Arhitekti pa i investitori traže čim više stakla, a čim manje profila, a istodobno sve veće površine. To je sve teže zadovoljit, odnosno pomirit tu statiku i dizajn, rekao je Alen Stanišić, direktor A. B. S. Stolarije. 

Odabir odgovarajućih profila

Ako profili nose statiku, onda profili moraju biti masivni, a ako staklo, šta se danas nekako teži da se staklo i profil spajaju zajedno, pa onda  statiku nosi staklo, onda je to poseban način proizvodnje gdje se ta dva materijala sjedinjuju odnosno lijepe, staklo i aluminijski profil čime se dobiva dodatna statika i onda se zadovoljava ta potreba da te stijene mogu biti tako velikih dimenzija, dodao je.  

Osim inženjerskih elemenata, za savršenu staklenu stijenu treba odabrati i odgovarajuće profile, što pak ovisi o željenom izgledu i veličini stijene. 

Aluminijski profili ipak prihvatljivi jer su dizajnerski tanji i estetski bolje izgledaju, dok PVC profili u sebi imaju željezna ojačanja i automatski su masivniji i zauzimaju više svjetla. 

Prednost aluminija je kad se traže veliki otvori, a to arhitekti danas traže poprilično jer se rade moderni objekti sa velikim staklenim stijenama do visine 3 metra, širine nema, praktički da nema granice, od 4, 6 i 12 metara, tako da onda u taj segment ulazi aluminij ili kad su nekakve staklene fasade, zimski vrtovi, tu definitivno se preporuča aluminij, objasnio je Stanišić. 

Prozori od poda do stropa

Ogromni prozori od poda do stropa ne samo da pružaju spektakularne poglede već integriraju unutarnji prostor s okolinom, a zbog svoje sposobnosti potpunog iskorištavanja prirodnog osvjetljenja, pri čemu se smanjuje potreba za umjetnom rasvjetom, staklene stijene pridonose očuvanju energije. Tu je osim kvalitetne stolarije vrlo važna profesionalna ugradnja koja prati smjernice za sprječavanje gubitka topline te prodor i kondenzaciju vlage u prostoru. 

Danas su kuće nisko energetske i to treba pratiti, a tu je RAL montaža se pokazala kao najbolje rješenje. 

Tu ima nekoliko vrsta montaže koje zadovoljavaju te norme i te standarde. Ovisno o tipu gradilišta i o zahtjevima, takav tip se primjenjuje. Montaža može biti s tim ekspandirajućim trakama ili membranama koje isto tako zadovoljavaju te standarde, objasnio je Stanišić.  

Odabir stakla

Da bi se postigla maksimalna energetska učinkovitost, iznimno je važan pravilan odabir stakla. 

Ovisno o zahtjevima projekta, odnosno arhitekta ili investitora, mikroklimatskim uvjetima. Ako se želi postići sigurnost, onda se ide na sigurnosna stakla, laminirana, kaljena, ako se želi zaštita od sunca, onda su tu stakla koja imaju bolje solarne faktore koji ne propuštaju toliko toplinsku energiju. Isto tako ako je neki kontinent, kontinentalna klima, onda se tu ide na troslojna stakla da toplinska energija nam ne izlazi van, odnosno da ostane unutra. 

Isto tako ako se želi dobit zaštita od pogleda, onda su tu stop soft stakla koja izgledaju kao zrcala, pa imaju refleksiju, a stakla mogu biti više reflektivna ili manje, ovisno o zahtjevima tako se pristupa svakom projektu, rekao je. 

Bez obzira radi li se o kliznim ili fiksnim staklenim stijenama, A. B. S. Stolarija ponudit će vam visoke izolacijske vrijednosti i maksimalnu energetsku učinkovitost uz moderan dizajn.  

Nastavite čitati

Gradnja

Kako do elegantnog izgleda PVC stolarije

Projektiranje građevina danas mora biti vođeno nZEB smjernicama koje su propisali Europski parlament i Vijeće Europske unije. 

Zahtjevi koji se stavljaju pred nas kao projektante i arhitekte da zgrade budu energetski što učinkovitije, a tome naravno doprinosi ovojnica zgrade, to jest svi elementi moraju biti u skladu sa današnjim propisima i zakonskom regulativom koja ih definira, objasnio je Vedran Vulelija, dipl. ing. arh. 

Laminirani PVC profili

Nekad se kroz vanjsku stolariju događao najveći gubitak toplinske energije, zbog čega su postavljeni novi standardi koji osiguravaju veću energetsku učinkovitost. Istovremeno se traži i visoka razina estetike jer stolarija izravno utječe na arhitektonsko oblikovanje građevine. Laminirani PVC profili ističu se kao dugoročno rješenje koje zadovoljava oba kriterija. 

Laminirani PVC profili to su profili prevučeni sa specijalnim zaštitnim folijama u različitim bojama i dezenima. Folije za laminaciju su folije koje su prvenstveno kemijski otporne, otporne su na djelovanje UV zraka, lako se čiste, lako se održavaju i dodatno daju dodatna svojstva otpornosti na temperaturu.  Po zahtjevu kupaca, profili, odnosno površine profila mogu biti laminirane u različitim bojama i dizajnima laminacijskih folija, rekao je Miro Meštrović, voditelj operacija u Deceunincku. 

Deuceuninckova tvornica za laminaciju u Donjoj Bistri kapacitirana je za proizvodnju 7 milijuna prodajnih metara, što ju čini najvećim pogonom za laminaciju u ovom dijelu Europe. Trenutno proizvode oko 5,5 milijuna metara laminiranih profila, a sam proces definiran je strogo kontroliranim uvjetima s dva osnovna parametra – temperaturom i vlagom. 

Proces laminacije započinje sa profilima koji moraju biti temperaturno prilagođeni, odnosno minimalna temperatura mora biti 18 stupnjeva, nakon čega se u procesu laminacije stavlja primera koji priprema površinu za samo nanošenje ljepila i spajanje folije odnosno nanošenje folije, spajanje folije sa profilom, pojasnio je Meštrović. 

Ova tehnologija omogućuje stvaranje estetski privlačnog izgleda koji se može prilagoditi dizajnu ili stilu bilo koje zgrade. 

Dizajn profila

Dizajn tih PVC profila je izgledom bliži aluminijskom profilu, to znači da nema previše zaobljenih rubova nego su većinom pravilne linije, oštri rubovi i mogu ustvari, nama je estetski prihvatljivija takav izgled. Za stanove Remetinec izabrali smo Deceuninckove profile prvenstveno zbog dizajna jer su najsličniji aluminijskim profilima uz ista ili bolja čak termička svojstva koja se traže, rekao je Vulelija. 

Elegantni crni laminirani PVC profili postaviti će se na zgradu koju karakteriziraju velike staklene površine uz visoku energetsku učinkovitost. 

Stanovi Remetinec je jedan projekt višestambene zgrade sa 30 stanova koja se gradi, ustvari započela je gradnja trenutno na području Remetinca i imamo stanove od 50 do 100 kvadrata, dodao je Vulelija. 

Laminirani PVC profili otporni su na vlagu, koroziju, truljenje i druga oštećenja koja su vrlo česta kod vanjske stolarije, a njihova termalna svojstva osiguravaju minimalni gubitak toplinske energije kroz prozore i vrata. Upravo zbog odlične kombinacije estetike, funkcionalnosti, energetske učinkovitosti i trajnosti, laminirani profili popularan su izbor za vanjsku stolariju. 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice