Povežimo se

Arhitektura

Arhitektura i arhitektonske djelatnosti

Arhitektura danas obuhvaća širok spektar aktivnosti vezanih na planiranje korištenja prostora, uređenje naselja, posebno gradova, poslovnih zona ili turističkih naselja.

Objavljeno

u

Tu su i pripreme zemljišta za gradnju, definiranje uvjeta za lokaciju građevina, idejno osmišljavanje zgrada funkcionalno i oblikovno, projektiranje objekata u suglasju s elementima stabilnosti, fizikalnih karakteristika, energetske učinkovitosti, zaštite od buke, požara i sigurnosti u korištenju, izvedbenu razradu konstruktivnih elemenata, interijersko oblikovanje kao i nadzor nad izvedbom. Arhitekt je sintetičar koji objedinjava radove cijelog niza stručnjaka, inžinjera i specijalista kako bi projekt zadovoljio sve potrebne uvjete od onih koji proizlaze iz lokacije, njenih mogućih ograničenja i smjernica iz područja zaštite spomenika kulture ili prirode, okoliša, urbanističkih zahtjeva proizišlih iz važećih dokumenata uređenja prostora, zatim sigurnosti pri korištenju, stabilnosti konstrukcije, energetske racionalnosti, ugradnje kvalitetnih materijala itd.

Iako je u korijenu pojma arhitekt starogrčka složenica „arkitekton“, od ὰρχι glavni i τεκτονική graditelj, djelatnost današnjeg arhitekta daleko nadilazi isključivo umjetnost oblikovanja i izgradnje građevina. Arhitekt je i planer prostora, sudjeluje u zaštiti njegovih vrijednosti, u oblikovanju prirodnog, urbanog ili ruralnog krajolika, kreator je strategije urbanog razvoja i zaštitar povijesnih, kulturnih i ambijentalnih  vrijednosti, učesnik u politici zaštite okoliša i kontrole procesa u prostoru. Stoga se danas arhitektonske aktivnosti dijele, prema predmetu interesa i razini promišljanja na:

1.    Strateško planiranje prostora ( država, regije, područja)

2.    Planiranje prostornog razvoja ( razina županije, općine ili grada)

3.    Urbanističko planiranje ( uređenje gradova ili dijelova gradova i naselja)

4.    Detaljno urbanističko planiranje ( uža područja, lokacije)

5.    Izrade stručnih arhitektonsko urbanističkih rješenja (stručne podloge, natječaji)

6.    Arhitektonsko projektiranje ( idejni, glavni i izvedbeni projekti)

7.    Interijersko projektiranje i dizajn elemenata interijera

8.    Praćenje procesa u prostoru, nadzor nad izvedbom, ocjena uporabivosti objekata

Ovoj podjeli svakako treba dodati i razne oblike specijalističkog planiranja i projektiranja koje se odnosi na projekte zaštite područja i objekata spomenika kulture, njihovu restauraciju, planove krajolika, zaštićenih prirodnih područja, hortikulturnih projekata i sl.

Strateško planiranje

Ovaj proces implicira prije svega timski rad stručnjaka različitih usmjerenja (arhitekti, građevinski inžinjeri, prometni inžinjeri, geografi, sociolozi, ekonomisti i sl.) Na razini Europe države članice i države kandidatkinje sudjeluju u izradi Teritorijalne Agende koja obuhvaća prostornu prolematku i međusobne odnose, a na razini Republike Hrvatske izrađuje se Prostorna Strategija i Program prostornog uređenja države. Ovaj dokument usmjerava izradu prostornih planova teritorijalnih jedinica županija i Grda Zagreba.

Planiranje prostornog razvoja

Na razini županija i Grada Zagreba donose se županijski prostrni planovi kao i prostorni plan Grada Zagreba. Ovi planovi usklađuju prostorni razvoj unutar županija i podloga su za izradu prostornih planova poedinih općina i gradova. Ovim planovima planiraju se prostori za razvoj naselja, turističkih i proizvodnih zona izvan naselja, prostori za razvoj infrastrukture i prostori koji se štite kao kulturno ili prirodno dobro.

Urbanističko planiranje

Planiranje gradova kao cjeline ili njegovih dijelova obuhvaća definiranje namjene prostora, prometne i infrastrukturne mreže, zaštićenih vrijednosti, mjere zaštite i uvjete provedbe. Ovu kategoriju čine Generalni urbanistički plan i urbanistički plan uređenja.

Detaljno urbanističko planiranje

Detaljni urbanistički planovi detaljno propisuju modalitete gradnje i lokacijske uvjete i neposredno prethode arhitektonskim projektima. Ovim planovima u mjerilu primjerenom detaljnosti razrade 1:1000, detaljno se određuju lokacije pojedinih objekata, građevinski i regulacijski pravci, visinski gabariti i uvjeti oblikovanja.

Izrade stručnih arhitektonsko urbanističkih rješenja

U fazi priprema urbanističkih planova za određene prostore često je propisana obaveza provedbe arhitektonsko urbanističkog natječaja u cilju što kvalitetnijeg rješenja pojedinog prostornog obuhvata ili izrada stručne podloge kojom se idejno rješava na razini prostorno programske ili arhitektonske studije određeni zahvat u prostoru. Ovo rješenje služi kao podloga za izradu konačnog rješenja urbanističkog plana uređenja ili detaljnog urbanističkog plana, ovisi o veličini zahvata.

Arhitektonsko projektiranje

Arhitektonsko projektiranje pojedinog objekta ili kompleksa pretpostavlja tri faze: idejni projekt u većem mjerilu 1.200 ili 1:500, glavni projekt obično u mj. 1:100 i izvedbene projekte 1:50. Ovim projektom definira se oblikovanje, funkcija, konstrukcija zgrade, infrastrukturna opremljenost, uređenje okoliša, kao i svi aspekti sigurnosti, zaštite od nepovoljnih utjecaja, energetska učinkovitost i sl. Volumen i prostor su osnovni elementi arhitektonske kompozicije budući da arhitektura i je umjetnost oblikovanja prostora volumenom, dakle ima raspored i odnos masa, odnos punog i praznog, zatvorenog i otvorenog, svojstva građe, osobitosti obrade površina.

Interijersko projektiranje i dizajn elemenata interijera

Uređenje unutrašnjosti građevine ovisno je oblikom i namjenom, a mjere moraju biti prilagođene čovjeku. Izvedba je ovisna o materijalu, prirodnom ili umjetnom o kojem ovisi  karakter površine. Kamen, drvo i opeka prirodni su materijali, do su beton, čelik i staklo moderni, umjetni materijali. Dizajn pojedinih elemenata interijera također veže oblik i namjenu, kao i u arhitekturi.

Praćenje procesa u prostoru, nadzor nad izvedbom, ocjena uporabivosti objekata

Arhitekti također prate procese u prostoru na svim razinama, sudjeluju u izdavanju uvjeta građenja i potrebnih dozvola, a kao nadzorni inžinjeri prate izvedbu građevine i ocjenjuju njenu uporabivost. Kontrola procesa u prostoru, od prostorno planerske dokumentacije, kvalitete i legalnosti projekata do uporabne dozvole, ali i kreacija propisa i pravila struke također zahtjeva angažman arhitekata.

Aleksandar Bašić,dipl.ing.arh.

 

Arhitekti savjetuju

Kuća za dvoje – dom arhitekta koji se gradio četrdesetak godina

Kažu da je arhitektu najteže projektirati vlastiti dom. Pravi primjer tog izazova na izložbi Kuća za dvoje pokazao nam je renomirani arhitekt Bogdan Budimirov. On je svoj dom gradio četrdesetak godina.

Objavljeno

u

Autor

kuca-za-dvoje-budimirov-dom2-domnakvadrat
Foto: Miljenko Bernfest

Izložba Bogdan Budimirov: Kuća za dvoje koja je bila otvorena u Kući arhitekture Oris od 23. siječnja do 6. veljače 2018. zaintrigirala nas je da si postavimo jedno pitanje – koliko se projektiranje kuće razlikuje po tome je li ona za mlađe ili starije ukućane.

kuca-za-dvoje-tresnje-u-cvatu-budimirov-dom2-domnakvadrat

Foto: Miljenko Bernfest

Kuća za dvoje je projekt koji je Bogdan Budimirov započeo krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća. Dovršena je nedavno, a na kraju je izvedena 21. varijanta projekta.

kuca-za-dvoje-pogled-sa-zapada-budimirov-dom2-domnakvadrat

Foto: Miljenko Bernfest

Okružena je zelenilom, ima pogled na sve strane svijeta, a arhitekt priznaje da mu je danas najviše važan veliki prostor za kretanje.

Upravo se na količini izmijenjenih projekata vidi koliko se naše potrebe tijekom života razlikuju, te da kuća nikada ne poprima završan oblik, već se kontinuirano mijenja.

Tražite li još inspirativnih video priča, pretplatite se na naš YouTube kanal!

Nastavite čitati

Arhitektura

«Croatia je Hrvatska» najbolje je dizajnirana izložba na svijetu

Svjetsko udruženje dizajnera interijera hrvatsku je agenciju nagradilo za najbolje dizajnirani izložbeni prostor. Nagrada je autorima iz Brigade dodijeljena ovog vikenda u Parizu.

Objavljeno

u

Autor

najbolje-dizajnirana-izlozba-na-svijetu-brigada-dom2
Foto: Brigada

Tim zagrebačke agencije Brigada osvojio je međunarodnu nagradu IIDA Global Excellence za najbolje dizajnirani izložbeni prostor za izložbu Croatia je Hrvatska, nastalu u povodu 133 godine postojanja Croatia osiguranja. Riječ je o interaktivnoj i multimedijalnoj izložbi koja je tijekom jeseni 2017. bila postavljena u zagrebačkom tunelu Grič. Uz Brigadu koja je bila zadužena za prostorni dizajn, projekt su osmislili i realizirali timovi korporativnih komunikacija Adris grupe i Croatia osiguranja, agencije Bruketa&Žinić&Grey i Millenium promocija, uz suorganizaciju Turističke zajednice grada Zagreba.

Brigada-IIDA-Paris-2018-najbolje-dizajnirana-izlozba-dom2

Foto: Brigada

Izložba je bila koncipirana kao vremeplov kroz paralelne povijesti Hrvatske, Zagreba i Croatia osiguranja, te je na jedinstven način uključivala osobne i obiteljske povijesti posjetitelja.

Građani su izložbu mogli nadopuniti svojim obiteljskim pričama, gdje su rame uz rame s povijesnim velikanima stajale osobne povijesti.

Croatia-je-Hrvatska-izlozba-tunel-Gric-Croatia-osiguranje-brigada-dom2

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Ovo međunarodno natjecanje koje se održava na godišnjoj razini vrednuje originalnost i izvrsnost u dizajnu interijera i projekata unutrašnje arhitekture. Uz Croatia osiguranje, među nagrađenima su projekti za investitore u Kini, Tajvanu, Japanu, Australiji i SAD-u.

Croatia-je-Hrvatska-izlozba-tunel-Gric-4-brigada-dom2

Foto: Brigada

«Drago nam je što je žiri prepoznao našu želju da kroz dizajn interijera postava izložbe stvorimo doživljaj koji će posjetitelji ponijeti sa sobom, a ne samo «lijep prostor». Suradnja sa zaista širokim interdisciplinarnim timom stručnjaka za komunikacije i nove tehnologije bila je ključna za uspjeh ovog projekta i vjerujem da je upravo ta sinergija doprinijela ovom uspjehu u zaista jakoj globalnoj konkurenciji», rekao je Damjan Geber, kreativni direktor Brigade.

Croatia-je-Hrvatska-izlozba-tunel-Gric-brigada-dom2

Foto: Brigada

«Pobjednici ilustriraju transformativan dizajn ujedno nudeći pragmatična rješenja kakva zadovoljavaju potrebe lokalnog stanovništva i odaju počast lokalnim trendovima i tradicijama», izjavio je Cheryl S. Durst, izvršni potpredsjednik i direktor IIDA-e.

«Pobjednici su pokazali koliku moć ima kvalitetan dizajn u emocionalnom povezivanju s korisnicima. Bilo nam je drago vidjeti raznolikost inovativnog, toplog i funkcionalnog dizajna interijera iz cijeloga svijeta», izjavio je IIDA-in predsjednik i direktor dizajna Malcolm Berg u ime žirija.

Croatia-je-Hrvatska-izlozba-tunel-Gric-3-brigada-dom2

Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Uz njega, radove je ocjenjivao žiri međunarodnih dizajn profesionalaca: Stephanie Cardinal, predsjednik humà design + architecture; Danielle Fox, glavni dizajner u Rodrigo Vargas Design; Johannes Lampela, direktor dizajna u Designworks Los Angeles, koji je dio BMW grupe; i Geno Yun, voditelj ELS Architecture and Urban Design.

IIDA je međunarodno udruženje dizajnera interijera, a nagrada je autorima iz Brigade uručena 20. siječnja 2018. u Parizu. Osim toga, ovih je dana jedan od najutjecajnijih regionalnih portala za industriju oglašavanja i komunikacija –  Media Marketing, proglasio izložbu «Croatia je Hrvatska» događajem godine 2017.

 

Nastavite čitati

Arhitektura

Design District – kreativno susjedstvo grada Zagreba

Kad grad živi dizajn…

Objavljeno

u

Autor

Foto: DOMnaKVADRAT

 

Od 13. do 18. lipnja 2017. u Zagrebu je održan drugi Design District. Festival je to koji želi približiti dizajn široj publici u dijelu Zagreba gdje ga najviše ima.

 

Centralni događaj bio je Zeleni Ratkaj kojim su autorice Maja Subotić Šušak i arhitektica Iva Peručić htjele pokazati kako se obazrivim i funkcionalnim korištenjem resursa gradski prostori mogu transformirati u mjesta za opuštanje i druženje.

 

Kako je to izgledalo pogledajte u videu!

 

 

Nastavite čitati

Pratite nas na drušvenim mrežama

Izbor urednice

POPULARNO